Sve vesti Svet

PRIJA IM PANIKA! SZO UPOZORAVA DA NISMO SPREMNI DA LEČIMO COVID KAO GRIP

PRIJA IM PANIKA! SZO UPOZORAVA DA NISMO SPREMNI DA LEČIMO COVID KAO GRIP

Viši službenik za hitne slučajeve Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu upozorava vlade da ne tretiraju Covid kao endemsku bolest, zbog rizika da se virus „prilično brzo razvija“ i predstavlja „nove izazove“.

Izdajući upozorenje u utorak, dr Ketrin Smolvud pozvala je na kontinuiranu budnost zbog uticaja Omikron varijante Covid-19.

S obzirom da je Evropa videla 7 miliona novih slučajeva Covida samo u prvoj nedelji 2022. godine, zdravstvena agencija UN upozorila je da bi Omikron mogao da zarazi više od polovine Evropljana u naredna dva meseca.

S obzirom na širenje i kontinuiranu neizvesnost u vezi sa putanjom virusa, Smallwood je upozorio na nedavne pozive da se pandemija tretira kao endemska.

„I dalje imamo ogromnu količinu neizvesnosti i virus koji se prilično brzo razvija, namećući nove izazove. Sigurno nismo u stanju da ga nazovemo endemskim“, rekao je Smallwood.

Zabrinutost koju je Smallwood izneo u vezi s smanjenjem ozbiljnosti Covida usledila je nakon izjave španskog premijera Pedra Sančeza o promeni načina na koji se Covid prati. Navodeći kako smrtnost virusa opada, Sančez je predložio da se Covid prati na sličan način kao i grip.

„Verujem da imamo uslove da, uz predostrožnost, polako, otvorimo debatu na tehničkom nivou i na nivou zdravstvenih radnika“, rekao je Sančez.

Zabrinutost Smallwood-a ponovio je dr Hans Kluge, regionalni direktor SZO za Evropu, koji je u utorak rekao da se zemlje suočavaju sa „zatvaranjem prozora mogućnosti“ da zaštite svoje zdravstvene sisteme od preopterećenosti Covid-om. Njegov komentar je kako se „Omicron kreće brže i šire od bilo koje varijante koju smo videli”.

Nulta Tačka/RT