Sve vesti Svet

PROBLEMI U MOSADU! VISOKI ZVANIČNICI ŠPIJUNSKE AGENCIJE DALI OTKAZ ZBOG NESLAGANJA SA NOVIM DIREKTOROM

PROBLEMI U MOSADU! VISOKI ZVANIČNICI ŠPIJUNSKE AGENCIJE DALI OTKAZ ZBOG NESLAGANJA SA NOVIM DIREKTOROM
Pisao Elena Vuk

Neimenovani komandant Mossad-ove divizije za specijalne operacije dao je ostavku, prenose izraelski mediji. On je navodno postao četvrti zvaničnik visokog profila koji je napustio Mossad u poslednjih sedam meseci otkako je David Barnea postao direktor izraelske obaveštajne agencije u junu 2021.

Prema izveštaju Channel 13 News u nedelju, komandant je podneo ostavku nakon što mu je Barnea navodno rekao da su on i drugi zvaničnici postali “teret za organizaciju”.

Barnea je želeo da napravi velike promene u načinu rada odeljenja na čijem je čelu (neimenovani komandant) zbog poteškoća u funkcionisanju izraelskih agenata u inostranstvu, a (komandant) ih nije sproveo kako je traženo“, izveštava Haaretz, dodajući da je zamenik komandanta  kao i „neki broj agenata dalo ostavke“.

Donacija Nulta Tačka

Komandir je navodno od tada smenjen.

To je četvrti put da je visoki zvaničnik Mossada podneo ostavku u sedam meseci otkako je Barnea zamenio Yossi Cohena na mestu direktora ove agencije.

Prošle godine, Mossadov šef tehnologije, šef operacija i šef antiterorizma dali su ostavke na svoje pozicije zbog navodnog sukoba s Barneom.

Barnea, koji se pridružio Mossad-u 1996. pre nego što je postao šef njegovog odeljenja Tzomet 2013., zamenik šefa Mossada 2019. i konačno direktor agencije 2021., opisan je kao „mašina za ubijanje koja voli gedžete” i navodno je pokušavao da preuzme Mossadi da vrati kodeks apsolutne tišine, preteći sadašnjim i bivšim agentima koji govore medijima o operacijama.

Nakon što ga je bivši izraelski premijer Benjamin Netanyah-u u junu imenovao za direktora agencije, Barnea je izdvojio Iran kao svoj glavni prioritet, optužujući tu zemlju da “konstantno napreduje ka programu oružja za masovno uništenje”.

“Naši sigurnosni izazovi su veoma veliki i na vrhu liste je Iran”, izjavio je on.

Nulta Tačka/RT