Sve vesti Svet

Problemi u Raju? SZO kritikuje Kinu zbog brutalnih mera- Kina uzvraća: Ne mešajte se

Problemi u Raju? SZO kritikuje Kinu zbog brutalnih mera- Kina uzvraća: Ne mešajte se

Izgleda da su se pojavili problemi u “raju” jer su se brutalne kineske mere u borbi protiv kovida našle su se na meti kritika čelnika SZO.

Kina je na najbrutalniji način zatvorila stanovnike Šangaja koje je ostavila da gladuju, razdvajajući porodice, postavljajući alarme koji služe za alarmiranje vlasti pri pokušaju izlaska iz bloka.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je generalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedrosa Adhanoma Gebrejesusa da izbegava “neodgovorne” primedbe.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova DŽao Liđijan reagovao je povodom izjave Gebrejesusa koji je rekao da kineska politika nulte tolerancije prema kovidu nije održiva, prenosi agencija Rojters.

DŽao je na redovnoj konferenciji za novinare branio kineske mere u borbi protiv pandemije korona virusa i rekao da se Kina nada da generalni direktor SZO može objektivno da posmatra kinesku politiku u borbi protiv virusa.

MARIO ZNA i dr ALEKSANDAR LJUBIĆ- Da li mislite da su novi slučajevi HIV-a i HEPATITISA slučajnost?

 

Dva najveća kineska grada, Peking i Šangaj pooštrila su ovih dana mere zaštite od koronavirusa za svoje stanovnike.

Dok se kineske vlasti bore sa najgorim talasom epidemije koronavirusa u toj zemlji od početka epidemije, vlasti u njenom najnaseljenijem gradu Šangaju pokrenule su novi napor da okončaju infekcije van karantinskih zona do kraja maja, rekli su izvori upoznati sa ovim pitanjem, prenosi Rojters.

Kina je nepokolebljiva da će se držati svoje “politike nulte tolerancije prema kovidu”, uprkos sve većem udaru na njenu ekonomiju, navodi britanska agencija.

“Moramo da insistiramo na regulisanju protoka i kontroli kretanja ljudi”, navela je Vlada Šangaja u saopštenju odgovarajući na pitanja Rojtersa o najnovijim merama.

U Pekingu je stanovnicima njegovih najteže pogođenih područja rečeno da rade od kuće, dok je više puteva, kompleksa i parkova zatvoreno danas, u momentu dok se grad od 22 miliona stanovnika bori sa najgorom epidemijom od 2020. godine.

NultaTačka