Sve vesti Svet

Procureli dokumenti otkrivaju širok obim KINESKOG PAKLA U Sinđangu: Logorašima vade organe, sterilišu ih, siluju

Procureli dokumenti otkrivaju širok obim KINESKOG PAKLA U Sinđangu: Logorašima vade organe, sterilišu ih, siluju

Jedan od procurelih dokumenata, koji sadrži „dozvolu za ubijanje“ za stražare u karaulama, potvrđuje da su ovi kampovi zaista zatvori. U drugom izveštaju koji je procurio navodi se kako se zatvorenici transportuju sa jedne lokacije na drugu lokaciju: okovi za zglobove, lisice i kapuljače.

Prethodno curenje zvaničnih dokumenata, neovlašćeno snimanje, komercijalni satelitski snimci i svedočenja odbeglih bivših zatvorenika napisali su profil pakla koji je kineska komunistička država napravila za Ujgure i druge manjine u Sinđangu. Ovaj masivni režim gulaga veličine provincije uključuje prisilne abortuse, sterilizaciju i silovanje zatvorenica, razdvajanje muževa i žena, uklanjanje dece iz starateljstva roditelja, obaveznu prekvalifikaciju radnika u veštinama koje podržavaju ekonomske ciljeve KPK i svakodnevnu ideološku indoktrinaciju zatvorenika.

Demokratske zemlje treba da distribuiraju ove dokumente na globalnom nivou kao upozorenje svim društvima da KPK odnosno projektovana “slika pande” o Kini zamagljuje stvarnost sasvim drugačije životinje sa nezasitnim apetitom.

Masovni režim gulaga za etničke Ujgure u komunističkoj kineskoj provinciji Sinđang uključuje prisilne abortuse, sterilizaciju i silovanje zatvorenica, razdvajanje muževa i žena, uklanjanje dece iz starateljstva roditelja, obaveznu prekvalifikaciju radnika u veštinama koje podržavaju ekonomske ciljeve Partije, i svakodnevna ideološka indoktrinacija zatvorenika.

„Centar za obuku u stručnom obrazovanju u gradu Artuk“, objekat u kojem su zatočene uglavnom muslimanske etničke manjine, severno od Kašgara u Sinđiangu. (Fotografija Grega Bejkera/AFP preko Getty Images)

 

Dokumenti i fotografije hiljada etničkih Ujgura koje su uhapsile kineske vlasti, objavljene su u javnosti krajem maja, daju dodatne neosporne dokaze o masovnom kršenju ljudskih prava od strane komunističkog režima u Sinđangu. Mnogi od dokumenata koji su procureli su zvanični dosijei kineskog Ministarstva unutrašnjih poslova o zatvorenicima samo iz Šufua, jednog od 61 okruga u provinciji Sinđang. Okrug Šufu u prefekturi Kašgar je mesto nekoliko velikih kampova za interniranje.

Jedan od procurelih dokumenata, koji sadrži „dozvolu za ubijanje“ za stražare u karaulama, potvrđuje da su ovi kampovi zaista zatvori. U drugom izveštaju koji je procurio navodi se kako se zatvorenici transportuju sa jedne lokacije na drugu lokaciju: okovi za gležnjeve, lisice i kapuljače.

Dokumenti takođe sadrže političke dokumente i govore visokih zvaničnika Komunističke partije Kine (KPK) u vezi sa „Ujgurskim pitanjem“. Jedan govor održao je 18. juna 2018. sekretar partije Sinđiang Čen Kvanguo, glavni arhitekta Ujgurske infrastrukture za ponovno obrazovanje. Čen je razvio svoj model suzbijanja manjina dok je bio regionalni lider Partije u Tibetu od 2011. do 2016. Čena je potom prebacio na novu funkciju kineski predsednik Si Đinping da primeni svoje veštine u Sinđang, gde je bio lider Partije od avgusta 2016. do decembra 2021. Čenovu zamenu ne bi trebalo posmatrati kao degradaciju za Čena. On ostaje punopravni član (sa pravom glasa) Politbiroa KPK i možda će biti još više unapređen na predstojećem 20. Kongresu KPK ove jeseni.

U drugom izveštaju, koji je napisao nekoliko dana pre Čenovog obraćanja, kineski ministar javne bezbednosti Džao Keži povlači čvrstu liniju koja povezuje Sija i kampanju navodnog iskorenjivanja „separatizma, terorizma i verskog ekstremizma“ među turskim manjinama u Sinđangu. Zatvaranje i „reprogramiranje“ svakodnevnog života miliona stanovnika Sinđanga u potpunosti je u skladu sa politikom KPK. U stvari, zamena brutalnog Čena na mestu šefa partije Sinđanga bivšim guvernerom provincije Guangdong Ma Ksingrui, upućenim u visoke tehnologije, verovatno ne signalizira odluku Kine da „počisti svoja dela“ u Sinđangu zbog međunarodnog pritiska. Verovatnije je to znak poverenja režima da je represivna infrastruktura koju su nametnuli muslimanskim manjinama u Sinđangu uspešno potisnula svako separatističko osećanje za nezavisnu državu na kineskom dalekom zapadu.

Propagandna mašina KPK je pokušala da otupi međunarodnu kritiku, ali ne po cenu žrtvovanja svoje nasilne politike u Sinđijangu. Partija je proizvela nekoliko propagandnih dokumentaraca o Sinđiangu, od kojih su neki emitovani na kineskoj globalnoj televizijskoj mreži (CGTN). Ovi video snimci života u Sinđangu prikazuju pluralističko društvo uz modernizaciju, ali ono i dalje slavi tradicije etničkih manjina. Gostujućim zvanicima se organizuju i obilasci navodno autentičnog svakodnevnog života u pokrajini. Kineska moć, bogatstvo i komercijalna moć takođe imaju tendenciju da priguše ili čak utišaju kritiku antiislamskih propisa KPK od strane mnogih muslimanskih nacija sveta. Svaki građanin Sinđijanga koji nosi bradu, nosi veo, prisustvuje verskoj službi ili preuzima stihove iz Kurana podleže hapšenju i zatvaranju u logor za interniranje.

Prethodno curenje zvaničnih dokumenata, neovlašćeno snimanje, komercijalni satelitski snimci i svedočenja odbeglih bivših zatvorenika napisali su profil pakla koji je kineska komunistička država napravila za Ujgure i druge manjine u Sinđangu. Ovaj masivni režim gulaga veličine provincije uključuje prisilne abortuse, sterilizaciju i silovanje zatvorenica, razdvajanje muževa i žena, uklanjanje dece iz starateljstva roditelja, obaveznu prekvalifikaciju radnika u veštinama koje podržavaju ekonomske ciljeve KPK i svakodnevnu ideološku indoktrinaciju zatvorenika. Sveobuhvatna i intenzivna priroda progona kineskih manjina ne-Han u Sinđijangu predstavlja svesni plan kineskih lidera da izbrišu kulturu i vrednosti domorodačkog stanovništva severozapadne Kine. Demokratske zemlje treba da distribuiraju ove dokumente na globalnom nivou kao upozorenje svim društvima da projektovana slika KPK o Kini zamagljuje stvarnost i predstvlja je sasvim drugačijom.

MARIO ZNA UŽIVO- Čućete sve što niste smeli da čujete- Rušimo planove moćnika i njihovih plaćenika

Nulta Tačka/ZeroHedge