Sve vesti Svet

Protesti u Francuskoj i Italiji pretvorili se u nerede(VIDEO)

Protesti u Francuskoj i Italiji pretvorili se u nerede(VIDEO)

PARIZ – Građani i sindikati u više gradova Evrope danas su izašli na ulice na prvomajske skupove, sa kojih su uputili protestne poruke vlastima, ali i izrazili podršku Ukrajini.

Prvomajske demonstracije u Parizu prerasle su u sukobe sa policijom.

Snage bezbednosti su upotrebile suzavac.

Demonstranti su počeli da organizuju nerede u blizini administracije 11. okruga Pariza.

Prvomajske demonstracije prerasle su danas u nerede i u Torinu u Italiji, policija je koristila pendreke.

U Italiji, nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije korona virusa, u Rimu je održan koncert na otvorenom, a različiti skupovi i protesti u drugim gradovima širom zemlje.

Pored rada, mir je bio osnovna tema, sa pozivima na prekid ruske vojne operacije u Ukrajini.

Tri glavna italijanska radnička sindikata održavaju svoj glavni skup u gradu Asizi, koji je često mesto mirnih protesta, a ovogodišnji slogan je bio „Radimo za mir.“

„Ovo je Prvi maj društvene i građanske posvećenosti miru i radu,“ rekla je predsednica italijanskog sindikata CISL Danijela Fumarola.

Planirani su i drugi protesti širom Evrope, uključujući Slovačku i Češku, gde studenti i građani planiraju da se okupe u znak podrške Ukrajini.

U Francuskoj, prvomajski skupovi, održani nedelju dana nakon predsedničkih izbora, kako navodi AP, imali su za cilj da pokažu predsedniku Emanuelu Makronu opoziciju sa kojom bi mogao da se suoči u svom drugom petogodišnjem predsedničkom mandatu.

Protesti su planirani širom Francuske sa fokusom na Pariz, gde je sindikat CGT koji podržavaju komunisti predvodio glavni marš kroz istočni Pariz, kojem se pridružila nekolicina drugih sindikata.

MARIO ZNA i dr SEMIR OSMANAGIĆ- ONI neće odustati od svojih AGENDI ali postoji IZLAZ iz svega ovoga

Nulta Tačka/Tanjug