Sve vesti Svet

Provakseri čekaju petu dozu! Izraelska studija otkrila koliko kratko traje zaštita nakon ČETVRTE DOZE vakcine

Provakseri čekaju petu dozu! Izraelska studija otkrila koliko kratko traje zaštita nakon ČETVRTE DOZE vakcine

Ministri zdravlja većine evropskih država pozvali su vlade zemalja članica Unije da podrže vakcinisanje četvrtom dozom, odnosno drugim busterom osoba starijih od 60 godina. Izrael je počeo da nudi drugi buster još u januaru no čini se da je zaštita od infekcije kratkotrajna, pokazala je velika izraelska studija.

Zaštita od infekcije koronavirusom nakon druge buster doze ili četvrte po redu oslabila je već nakon četiri nedelje, pokazalo je istraživanje izraelskih naučnika objavljeno u utorak u časopisu New England Journal of Medicine.

Stručnjaci su pojasnili i da zaštita od razvoja težih oblika bolesti nije iščezla ni šest nedelja nakon primanja bustera, ali ističu da treba sprovesti dodatne studije kako bi se procenilo kolika je dugoročna zaštita.

Studijom, u koju je bilo uključeno 1,3 miliona osoba u dobi od 60 i više godina, proučavana su ranije prikupljena saznanja iz baze podataka izraelskog ministarstva zdravlja u razdoblju između 10. januara i 2. marta, kada je prevladavala varijanta omikron.

Rezultati istraživanja objavljeni su uoči sastanka u sredu američke Uprave za hranu i lekove (FDA) na kom će se raspravljati o potrebi dodatnih doza i nedelju dana nakon što su Sjedinjene Države odobrile drugi buster za osobe starije od 50 godina usred širenja podvarijante omikron BA.2.

MARIO ZNA i DRAGAN VUJIČIĆ- Imaju TRI virusa spremna za JESEN- Bajdena će zameniti Mišel Obama

Ministri zdravlja većine evropskih država pozvali su vlade zemalja članica Unije da podrže vakcinisanje četvrtom dozom, odnosno drugim busterom osoba starijih od 60 godina.

Kada je reč o azijskim državama, Južna Koreja je počela s davanjem četvrte doze vakcine protiv kovida u februaru, a i Singapur je izvestio da starijima od 80 godina planira da ponudi drugu buster dozu.

NultaTačka/Mediji