Sve vesti Svet

PROVALJENI! OMBUDSMAN ZAHTEVA PRIKAZ SMS PORUKA PREDSEDNICE ,,EK” URSULE FON DER LAJEN KOJA SE U JEKU NABAVKI VAKCINA DOPISIVALA SA IZVRŠNIM DIREKTOROM PFIZER-a

Nadzorni odbor EU već istražuje kako zvaničnici koriste SMS poruke i instant poruke koje se razmenjuju preko mesindžera.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Evropski ombudsman Emily O'Reilly želi da sazna više o tekstualnim porukama predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen sa šefom farmaceutske kompanije.

U aprilu je New York Times izvestio da je fon der Lajen razmenila pozive i poruke sa izvršnim direktorom Pfizer-a Albertom Burlom.

Međutim, kada je podnesen zahtev za pristup porukama, Komisija je rekla da nema evidenciju o njima. Berlaymont tvrdi da su tekstualne poruke generalno „kratkog daha“ i u principu isključene iz evidencije.

Odbijanje Komisije da odobri pristup tekstualnim porukama izazvalo je žalbu ombudsmanu, koji se sada pozabavio tim pitanjem.

Taj potez dolazi u vreme sve veće rasprave u nekim glavnim gradovima EU o tome postoji li dovoljna odgovornost oko upotrebe tekstualnih poruka od strane visokih zvaničnika i političara pri obavljanju službenih poslova. I sama fon der Lajen kritikovana je 2019. nakon što je otkriveno da je mobilni telefon koji je smatran ključnim dokazom u skandalu oko ugovaranja u nemačkom ministarstvu odbrane, koje je nekada vodila, izbrisan, uklonjeni su svi podaci.

U pismu predsedniku Komisije, objavljenom u petak, O'Reilly je rekla da je “potrebno” da se njen istražni tim sastane sa zvaničnicima i dobije objašnjenje “rada Komisije o vođenju evidencije tekstualnih poruka i kako se ta politika sprovodi u praksi”.

Ombudsman je rekao da će njen tim takođe tražiti objašnjenje od Komisije „da li je, i ako jeste, kako i gde, tražila moguće tekstualne poruke koje potpadaju pod zahtev podnosioca žalbe“.

O’Reilly je već pokrenula širu inicijativu o tekstualnim porukama, objavivši u junu da razmatra kako institucije i agencije EU snimaju tekstualne i instant poruke, s ciljem identifikovanja dobre prakse.

„Administracija EU, kao i svaka druga javna uprava, u svom svakodnevnom radu sve više koristi sredstva savremene elektronske komunikacije“, rekao je ombudsman u pismu evropskim institucijama i agencijama tokom leta.

„Kriza COVID-19 i srodni aranžmani daljinskog rada dodatno su povećali njihovu upotrebu“, primetila je ona, dodajući da „iako nije izvodljivo niti poželjno da zaposleni snimaju sve tekstualne i instant poruke poslane ili primljene u profesionalnom svojstvu , zakonodavstvo EU zahteva da administracija EU sastavi i čuva dokumentaciju koja se odnosi na njene aktivnosti, koliko je to moguće i na neproizvoljan i predvidljiv način”.

„Odluka o snimanju određenog podatka u administrativni sistem za upravljanje dokumentima ne bi, prema zakonu EU, trebalo da zavisi od sredstva – bilo da se radi o pismu, e-pošti, tekstualnoj ili instant poruci – već je cilj da se arhivira njihov sadržaj,“ rekla je.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/Politico