Sve vesti Svet

Prva smrt od majmunskih boginja u SAD

Prva smrt od majmunskih boginja u SAD

OKRUG HARIS, Teksas (KKSAN) – Državni zdravstveni lideri potvrdili su u utorak prvu smrt u Teksasu osobe kojoj su dijagnostikovane majmunske boginje – odrasle osobe iz okruga Haris. Mogao bi da bude prvi smrtni slučaj u Sjedinjenim Državama.

Državna zdravstvena služba Teksasa saopštila je da je osoba koja je umrla bila sa „ozbiljno oslabljenim imunitetom“. Smrt se istražuje kako bi se saznalo kakvu su ulogu imale majmunske boginje.

Državni zdravstveni lideri su objasnili da su za većinu ljudi majmunske boginje bolne, ali nisu opasne po život.

„Majmunske boginje su ozbiljna bolest, posebno za one sa oslabljenim imunološkim sistemom“, rekao je dr Džon Helersted, komesar DSHS, u saopštenju za štampu. „Nastavljamo da apelujemo na ljude da traže lečenje ako su bili izloženi majmunskim boginjama ili imaju simptome koji su u skladu sa bolešću.

Povučen sok za bebe sa srpskog tržišta zbog prisustva metalnih čestica

Podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti o epidemiji majmunskih boginja 2022. pokazuju ukupno 15 smrtnih slučajeva širom sveta. Te smrti su se dogodile izvan SAD, uključujući Nigeriju, Ganu i Španiju, između ostalih lokacija. Podaci su poslednji put ažurirani u ponedeljak uveče.

Podaci CDC-a od ponedeljka pokazuju da je Teksas do sada zabeležio 1.604 slučaja. To je trenutno četvrti najveći broj u zemlji. Kalifornija, Njujork i Florida su države koje su do sada zabeležile više slučajeva.

Nulta Tačka/KXAN