Sve vesti Svet

PRVI INCIDENT: Američka podmornica ušla u teritorijalne vode Rusije, američke diplomate napuštaju Ukrajinu

PRVI INCIDENT: Američka podmornica ušla u teritorijalne vode Rusije, američke diplomate napuštaju Ukrajinu

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 12. februara u području kurilskog ostrva Urup u teritorijalnim vodama Rusije primećena podmornica američke Ratne mornarice tipa „Virdžinija“.

Kako je precizirano, u tom području je ruska Tihookeanska flota održavala planirane vojne vežbe.

Ističe se da je posadi američke podmornice i na ruskom i na engleskom jeziku u režimu zvučne podvodne komunikacije upućena poruka: „Nalazite se u teritorijalnim vodama Rusije. Odmah izronite!“. Međutim, zahtev ruske strane je ignorisan.

„U skladu sa smernicama za zaštitu državne granice Rusije u podvodnom okruženju posada fregate Tihookeanske flote ‘Maršal Šapošnjikov’ primenila je odgovarajuća sredstva“, precizirano je u saopštenju.

Nakon toga je američka podmornica napustila ruske vode.

Odred brodova ruske Tihookeanske flote nakon incidenta sa američkom podmornicom nastavio je sa planiranim vežbama koje izvodi u tom području.

Nuklearne podmornice sa raketno-torpednim naoružanjem klase „Virdžinija“ u službi su američke Ratne mornarice od 2004. godine. Deplasman podmornice je oko 8.000 tona, a prosečna brzina preko 25 čvorova.

Naoružanje uključuje rakete „tomahavk“ i torpeda Mk.48 „ADCAP“.

Britanski vojni instruktori napustiće Ukrajinu ovog vikenda, 12. i 13. februara, saopštio je zamenik ministra odbrane Velike Britanije Džejms Hipi. Rojters javlja da i Pentagon privremeno povlači određen broj američkih vojnih instruktora iz Ukrajine.

„U Ukrajini su bili britanski vojnici koji su obučavali ukrajinsku vojsku. Mi smo obučili na desetine hiljada ukrajinskih vojnika, poslednjih nedelja smo isporučili odbrambene protivtenkovske sisteme, dok su neki instruktori bili poslati da pomognu ukrajinskim vojnicima sa sistemima naoružanja. Ali britanska vojska neće biti u Ukrajini u slučaju sukoba sa Rusijom“, rekao je Hipi za televiziju „Skaj njuz“.

Kako je saopštio Rojters, ministar odbrane SAD Lojd Ostin naložio je da se „privremeno dislocira 160 vojnika Nacionalne garde Floride koji su bili raspoređeni u Ukrajini od kraja novembra“.

OPSADA PARIZA UŽIVO: Nepregledan broj francuza na ulicama protiv kovid tiranije, čekaju se kamiondžije (VIDEO)

U okviru trenažne misije „Orbital“ Ministarstva odbrane Velike Britanije u Ukrajini koja je pokrenuta 2015. godine, obuku je prošlo oko 22.000 ukrajinskih vojnika, a u januaru je Britanija poslala u Ukrajinu dodatne vojne instruktore i 2.000 raketa. Trenutno se u Ukrajini nalazi oko 100 britanskih vojnih instruktora. Pritom, vlasti iz Londona su više puta javljale da ne nameravaju tamo da šalju vojne jedinice britanske armije u slučaju eskalacije situacije.

Američke vlasti naložile su da većina službenika ambasade SAD koji se i dalje nalaze u Ukrajini odmah napusti zemlju, saopštio je visoki zvaničnik administracije Sjedinjenih Američkih Država.
„Ne zatvaramo ambasadu (u Kijevu) i ne obustavljamo njen rad“, precizirao je zvaničnik.

On je istakao da američka ambasada u Kijevu obustavlja pružanje većine konzularnih usluga, a da će „ograničen broj hitnih konzularnih usluga pružati iz Lavova“.

„Deo osoblja će biti izmešten u Lavov iz bezbednosnih razloga. Neću ulaziti u detalje koliko ljudi će biti u Lavovu, a koliko će ostati u Kijevu“, rekao je visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta.

Kako je saopštila američka ambasada u Ukrajini, Stejt department je naložio da „zbog stalnih vesti o gomilanju ruske vojske na granici sa Ukrajinom“ Kijev napuste diplomate koje ne obavljaju važne funkcije.
„Ambasada će zadržati manje konzularno prisustvo u Lavovu u cilju rešavanja hitnih slučajeva, ali neće moći da pruža usluge vezane za pasoše, vize ili obične konzularne usluge“, ističe se u saopštenju na Tviteru.

Američki državljani koji se nalaze u Ukrajini moći će da se obrate diplomatski predstavništvima SAD u susednim zemljama radi redovnih konzularnih usluga, precizirao je predstavnik američke administracije.

Većina zaposlenih u američkoj ambasadi u Ukrajini vratiće se u SAD, odakle će mnogi nastaviti da rade na pitanjima vezanim za Ukrajinu.
Visoki zvaničnik takođe je saopštio da zbog „nepredvidljivosti situacije“ Stejt department smanjuje i količinu tajne opreme i dokumentacije u ambasadi u Ukrajini.

Kako je objasnio, diplomatske misije SAD, prema instrukcijama, zadržavaju minimalnu količinu opreme i dokumentacije, neophodne za normalan rad.
„Preduzimamo odgovarajuće mere u slučaju nepredviđenih okolnosti, kao što smo to i ranije radili u sličnim okolnostima“, rekao je on.

Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice.

Nulta Tačka/Sputnik