Sve vesti Svet

PUCNJAVA U STAROM JERUSALIMU! PALESTINAC UBIO JEDNU A RANIO ČETIRI OSOBE KOD “BRDA HRAMA” (VIDEO)

Izraelski policajci ubili su jutros Palestinca koji je ispred Starog grada u Jerusalimu pucao i ubio jednu i ranio četiri osobe.

Kako je navedeno nasilje se dogodilo na ulazu u svetilište koje Jevreji zovu Brdo hrama, a muslimani Uzvišeno utočište (Haram al Šarif) na kome se nalazi džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu.

Jedna osoba zadobila je kritične povrede, druga je u ozbiljnom stanju, a dve su lakše ranjene.

Palestinski napadač proglašen je mrtvim na mestu napada, preneo je Asošiejted pres.

Policija je objavila fotografije improvizovanog vatrenog oružja i noža.

Islamski ekstremistički Hamas koji vlada pojasom Gaze je taj incident označio „herojskom operacijom“, ali nije preuzeo odgovornost.

„Otpor našeg naroda će i dalje biti legitiman i nastaviće se svim sredstvima protiv cionističkog okupatora dok se željeni ciljevi ne postignu i okupator bude proteran sa svetih mesta i sve naše zemlje“, rekao je portparol Hamasa Abdel Latif al Kanou (Qanou).

Današnji napad je drugi u Jerusalimu u proteklih nekoliko dana.

U sredu je palestinski tinejdžer ubijen pošto je nožem napao dvoje graničnih policajaca.

Palestinski mediji su objavili da je danas ubijen 42-godišnji Fadi Abu Šhajadam (Shkhaydam) iz Šuafata arapskog kvarta u istočnom Jerusalimu.

1 man killed, 4 injured in terror shooting in Jerusalem Old City | The Times of Israel

Izraelski ministar javne bezbednosti Omar Barlev je rekao da je napadač povezan sa Hamasom i da je napad, kako se čini, unapred dobro isplaniran.

Palestinci su izveli desetine napada uglavnom nožem, ali je bilo i pucnjave i pokušaja da pregaze vozilima izraelske civile i pripadnike bezbednosnih snaga u proteklim godinama.

Palestinci i organizacije za ljudska prava tvrde da se u nekim slučajevima radilo o nesrećama i da Izrael koristi prekomernu silu protiv napadača.

Nasilje u Starom gradu u Jerusalimu kraj Brda hrama, koje se smatra svetim i za Jevreje jer su se nekada tamo nalazili jevrejski hramovi, ranije je izazivalo sukobe Izraela i Palestinaca.

U maju je izbio 11-dnevni rat izraelske vojske i Hamasa.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim, uključjući Stari grad, gde su hrišćanska, muslimanska i jevrejska sveta mesta, zajedo sa Zapadnom obalom i pojasom Gaze u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Istočni Jerusalim je kasnije anektiran, što veći deo međunarodne zajednice nikada nije prizao.

Palestinci teže da na svim tim teritorijima osnuju svoju nezavisnu državu i da istočni Jerusalim bude glavni grad.

NultaTačka/AP