Sve vesti Svet

PUKLA JOŠ JEDNA LAŽ! Ukrajinci na kraju priznali da je DUH KIJEVA propagandni mit! Vesti širili svi zapadni mediji

PUKLA JOŠ JEDNA LAŽ! Ukrajinci na kraju priznali da je DUH KIJEVA propagandni mit! Vesti širili svi zapadni mediji

Oborio je brojne ruske avione, preživeo neprijateljske napade i postao simbol ukrajinske iznenađujuće efikasne protivvazdušne odbrane, dobivši hrabar ratni nadimak: Duh Kijeva.

On je takođe, ispostavilo se, mit.

„Duh Kijeva je superheroj-legenda, čiji su lik kreirali Ukrajinci!“ Komanda ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva napisala je u subotu na Fejsbuku, odagnavši višemesečne glasine – koje su podsticale same ukrajinske vlasti – koje su trebalo da ojačaju otpor ruskoj vojnoj intervenciji.

Ukrajinsko saopštenje usledilo je nakon što su neke novinske kuće, uključujući londonski Tajms, identifikovale Duha Kijeva kao majora Stepana Tarabalku, stvarnog 29-godišnjaka koji je poginuo u vazdušnoj borbi u martu. Tvrdnja je odjeknula na društvenim mrežama i tabloidnim publikacijama u Ukrajini i na Zapadu, kao da potvrđuje da je priča o herojskom borcu bila stvarna.

Umesto toga pokazalo se da je i ovo bio deo ukrajinsko/zapadnjačke propagande koja je “fejlovala” u širenju dezinformacija bezbroj puta do sada.

Tek dan nakon početka ruske intervencije ukrajinski mediji su počeli da izveštavaju da je nepoznati pilot borbenog aviona MIG-29 za 30 sati oborio šest neprijateljskih aviona. Memovi i ilustracije počeli su da kruže internetom sa heštegom #ghostofkiiv, prikupljajući stotine miliona pregleda.

Čak je i bivši predsednik Ukrajine Petro O. Porošenko objavio na Tviteru sliku pilota za kojeg je rekao da je duh Kijeva i koji je imao „šest pobeda nad ruskim pilotima!“

Ukrajinska vlada se takođe pridružila. 27. februara je na Tviteru prenela priču i fotografiju, nazvavši nepoznatog pilota „noćnom morom za ruske letelice“. Objavio je video koji hvali pilota koji je uključivao snimak sa simulatora borbenog leta.

Otprilike u isto vreme, kada je ukrajinsko Ministarstvo odbrane objavilo na Fejsbuku da se desetine otpuštenih vojnih pilota vraća u Vazduhoplovstvo, osvrnulo se na fascinaciju anonimnim pilotom: „Ko zna, možda je jedan od njih vazdušni osvetnik na MIG-29.”

Priče su se širile i preklapale. Nakon izveštaja početkom marta da je “Duh Kijeva” oboren, Ihor Mosijčuk, bivši ukrajinski poslanik, izvestio je da je pilot preživeo, vratio se u svoju bazu, poleteo u drugom mlaznjaku i oborio još jedan neprijateljski avion.

“Duh je živ!” napisao je na Fejsbuku. Kijev post je objavio da je uništio čak 49 aviona.

Skepticizam se proširio u nekim krugovima. Ali legenda je samo rasla. Umetnici su proizveli NFT, ili nezamenljive tokene, sa slikom pilota. Plavo-zlatni flajeri i ilustracije „Duh Kijeva” kružile su internetom.

U petak je nekoliko publikacija identifikovalo pilota kao Tarabalku, avijatičara koji je poginuo u borbi 13. marta i koji je posthumno dobio vojnu počast „Heroj Ukrajine“. Londonski Tajms je takođe citirao ukrajinske izvore koji su rekli da se očekuje da će pilotova kaciga i naočare biti prodate na aukciji u Londonu.

Sledećeg dana, Komanda Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine je opovrgla te tvrdnje. „Heroj Ukrajine Stepan Tarabalka NIJE ’Duh Kijeva’ i NIJE oborio 40 aviona“, piše na Fejsbuku. Ali i dalje su radili na održavanju mita.

„#GhostOfKiiv je živ“, napisalo je Vazduhoplovstvo na Tviteru. „Oličava kolektivni duh visokokvalifikovanih pilota Brigade taktičke avijacije koji uspešno brane Kijev i region.

Za mnoge Ukrajince to je bilo jedino važno.

„On JE legenda“, napisala je Lesija Vasilenko, ukrajinska poslanica na Tviteru, „On ne može biti ubijen – on je duh“.

MARIO ZNA i dr SEMIR OSMANAGIĆ- ONI neće odustati od svojih AGENDI ali postoji IZLAZ iz svega ovoga

Nulta Tačka/Agencije