Sve vesti Svet

PUTIN JASAN: Sjedinjene Američke Države su glavna pretnja Rusiji

PUTIN JASAN: Sjedinjene Američke Države su glavna pretnja Rusiji

Predsednik Vladimir Putin potpisao je u nedelju novu pomorsku doktrinu kojom su Sjedinjene Američke Države glavni rival Rusije i iznele su se globalne pomorske ambicije Rusije za ključne oblasti kao što su Arktik i Crno more.

Govoreći na Dan ruske mornarice u bivšoj carskoj prestonici Sankt Peterburgu koju je osnovao car Petar Veliki, Vladimir Putin je pohvalio Petra što je od Rusije napravio veliku pomorsku silu i povećao globalni ugled ruske države.

Nakon pregleda ruske mornarice, Putin je održao kratak govor i osvrnuo se na nove rakete Cirkon i naglasio je da je Rusija u stanju da pobedi svakog agresora.

Neposredno pre govora, on je potpisao novu pomorsku doktrinu na 55 stranica, koja postavlja široke strateške ciljeve ruske mornarice, uključujući njene ambicije „velike pomorske sile“ koje se prostiru na čitav svet.

Glavna pretnja Rusiji, kaže doktrina, je „strateška politika SAD da dominiraju svetskim okeanima“ i približavanje vojnog saveza NATO-a ruskim granicama.

Rusija može da upotrebi svoju vojnu silu u skladu sa situacijom u svetskim okeanima ako se iscrpe druge meke sile, poput diplomatskih i ekonomskih alata, kaže se u doktrini.

Vladimir Putin tokom svog govora nije pomenuo sukob u Ukrajini, ali vojna doktrina predviđa „sveobuhvatno jačanje geopolitičke pozicije Rusije“ u Crnom i Azovskom moru.

Takođe je naveo Arktički okean, za koji su Sjedinjene Države više puta govorile da Rusija pokušava da militarizuje, kao područje od posebnog značaja za Rusiju.

Ogromna ruska obala od 37.650 km (23.400 milja), koja se proteže od Japanskog do Belog mora, takođe uključuje Crno more i Kaspijsko more.

Putin je rekao da će isporuka hipersoničnih krstarećih raketa „Cirkon“ fregati „Admiral Gorškov“ početi za nekoliko meseci. Lokacija njihovog raspoređivanja zavisiće od ruskih interesa, rekao je on.

„Ovde je ključna sposobnost ruske mornarice… Ona je u stanju da munjevitom brzinom odgovori svima koji odluče da zadiru u naš suverenitet i slobodu.

Vučić: Ne znamo da li će se održati “Euro Prajd”

Hipersonično oružje može da putuje devet puta većom brzinom od zvuka, a Rusija je izvela prethodno probna lansiranja Cirkona sa ratnih brodova i podmornica tokom prošle godine.

Na Krimu, guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev rekao je da su ukrajinske snage u nedelju rano napale štab ruske Crnomorske flote u tom lučkom gradu pod ruskom kontrolom, ranivši pet članova osoblja.

NultaTačka