Sve vesti Svet

Putin: Početak naše specijalne vojne operacije znači i početak radikalnog sloma američkog svetskog poretka

Putin: Početak naše specijalne vojne operacije znači i početak radikalnog sloma američkog svetskog poretka

Zapadne zemlje su pretrpele poraz sa samim početkom specijalne operacije u Ukrajini, izjavio je Vladimir Putin tokom sastanka sa liderima poslaničkih klubova u Državnoj Dumi.

Pritom je dodatno naglasio: „Trebalo je da shvate da su već tada izgubili jer je početak naše specijalne vojne operacije značio i početak radikalnog sloma američkog svetskog poretka. Ovo je početak tranzicije od liberalno-globalističkog američkog egocentrizma u istinski multipolarni svet zasnovan ne na sebičnim pravilima koje je neko izmislio za sebe, iza kojih ne stoji ništa osim želje za hegemonijom, niti na licemernim dvostrukim standardima, već na međunarodnom pravu. Na istinskom suverenitetu naroda i civilizacija, o njihovoj volji da žive svoju istorijsku sudbinu, svoje vrednosti i tradicije i da grade saradnju sa drugima na osnovama demokratije, pravde i jednakosti“.

Predsednik RF je poručio SAD i njihovim saveznicima da je trenutak da shvate:

„Ovaj proces se više ne može zaustaviti. Tok istorije je neumoljiv, a pokušaji ovog kolektivnog Zapada da nametne sopstveni svetski poredak osuđeni su na propast”.

Ukazao je da su rat u Ukrajini pokrenule su zapadne zemlje, da su one krivci za sve što se dešava:

„Rečeno nam je da smo započeli rat u Donbasu, u Ukrajini. Ne, upravo kolektivni Zapad ga je započeo organizovanjem i podržavanjem antidržavnog prevrata u Ukrajini 2014-te, a zatim ohrabrujući i opravdavajući genocid nad stanovnicima Donbasa. Upravo je kolektivni Zapad direktni podstrekač rata i krivac za ovo što se danas dešava“.

Ocenio je da je Zapad želeo da izazove sukob kako bi prešao na novu etapu u borbi protiv Rusije, na novu fazu njenog obuzdavanja:

„Možemo reći da je u izvesnoj meri u tome i uspeo. I rat je pokrenut, i sankcije su uvedene. U normalnim uslovima bi to verovatno bilo teško uraditi“.

Nulta Tačka/SrbinInfo