Sve vesti Svet

Putin udario na Japan nakon što je Tokio uveo sankcije Moskvi! Problemi oko ostrva se nastavljaju

Putin udario na Japan nakon što je Tokio uveo sankcije Moskvi! Problemi oko ostrva se nastavljaju

Rusija se povukla iz mirovnih pregovora sa Japanom i zamrzla ekonomske projekte oko spornih Kurilskih ostrva zbog sankcija koje joj je Tokio uveo zbog Ukrajine.

Rusija i Japan još nisu formalno okončali neprijateljstva iz Drugog svetskog rata zbog sukoba oko ostrva poznatih u Rusiji kao Kurilska ostrva i u Japanu kao Severna teritorija. Ostrva su okupirali Sovjeti na kraju Drugog svetskog rata.

“U sadašnjim uslovima Rusija ne namerava da nastavi pregovore sa Japanom o mirovnom sporazumu”, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, navodeći “otvoreno neprijateljske stavove” Japana i pokušaje da se “naškodi interesima naše zemlje”.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je da se oštro protivi odluci Rusije, nazivajući je “nepravednom” i “potpuno neprihvatljivom”.

11 FABRIKA SMRTI U UKRAJINI

Japan je prošle nedelje najavio planove da ukine ruski trgovinski status najpovlašćenije nacije, proširi obim zamrzavanja ruske elitne imovine i zabrani uvoz određenih proizvoda.

Rusija se takođe povukla iz pregovora sa Japanom o zajedničkim poslovnim projektima na Kurilskim ostrvima i ukinula bezvizni režim putovanja za japanske građane, navodi se u saopštenju.

NultaTačka/Mediji