Sve vesti Svet

PUTIN UPOZORIO DA BI TERORISTI I TALIBANSKI BORCI “PRERUŠENI U IZBEGLICE” MOGLI DA SE PROVUKU KROZ TRANZITNE I CILJANE ZEMLJE: ,,MOŽDA IH IMA NEKOLIKO MILIONA”

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da bi kolaps vlade u Avganistanu, koju podržavaju Amerikanci, mogao predstavljati ozbiljnu pretnju za zemlje koje okružuju problematičnu centralnoazijsku državu, uključujući i njegovu.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Govoreći u nedelju u okviru sastanka sa članovima vladajuće stranke Jedinstvena Rusija uoči parlamentarnih izbora sledećeg meseca, predsednik je rekao da broj civila koji beže iz Kabula predstavlja izazov za međunarodnu zajednicu. „Ko su ove izbeglice? Kako možemo znati? Možda ih ima na hiljade, pa čak i milione“, rekao je Putin. “Granica je hiljadu kilometara – oni će se popeti na sve, na automobil, čak i na magarca, i pobeći preko stepe.”

Prema rečima ruskog predsednika, ovo predstavlja potencijalnu bezbednosnu pretnju i „direktna je pretnja za naše građane“. On je dodao da “ne želimo da se borci prerušeni u izbeglice pojavljuju u našoj zemlji”. Navodeći niz terorističkih napada izazvanih separatizmom u većinski muslimanskim regijama na jugu zemlje, poput Čečenije, pre dve decenije, predsednik je insistirao da „ne želimo da ponovimo ono što se dogodilo 90-ih i sredinom 2000-ih… imali smo te strahote koje se sada ponavljaju na teritoriji Avganistana.”

Putin je rekao da je jedan od razloga zašto je Rusija izvršila napade na Islamsku državu u Siriji i poslala vojsku vladi predsednika Bašara Asada u Damasku jeste sprečavanje da se zemlja „pretvori u neku vrstu Avganistana i postane plodno tlo za terorizam.”

Ruski lider je takođe kritikovao planove zapadnih država, uključujući i SAD, da presele avganistanske prevodioce i druge koji su u opasnosti od odmazde talibana, u zemlje u regionu, poput Uzbekistana. Prema Putinovim rečima, ovo je “ponižavajući” zahtev i predstavlja bezbednosnu pretnju za Rusiju.
On je 2016. naložio najvišoj ruskoj agenciji za bezbednost, FSB, da pomno prati one koji u zemlju stižu kao izbeglice ili putuju dalje Evropom. „Uzrok ove izbegličke krize je destabilizacija čitavih regiona sveta, pre svega na Bliskom istoku“, rekao je tada. Osim toga, Putin je naložio zvaničnicima da „bezbedno zatvore teritoriju Rusije“ od prodora militanata i da „otkriju i neutrališu“ teroriste.

I Islamska država i talibani su navedeni kao zabranjene terorističke grupe i zabranjeni su u Rusiji.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

NultaTačka/RT