Sve vesti Svet

Putin: zapad sa zabranom kulture radi isto što je radila i nacistička Nemačka

Putin: zapad sa zabranom kulture radi isto što je radila i nacistička nemačka

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je u toku porast diskriminacije na Zapadu oko svega što je povezano sa Rusijom – zabranjuju se ruski pisci i knjige, što je za građane Rusije nešto nezamislivo.

Kako je rekao, iz programa kulturnih manifestacija izbacuju kompozitore kao što su Pjotr Čajkovski, Dmitrij Šostakovič, Sergej Rahmanjinov, zabranjuju ruske pisce poput Fjodora Dostojevskog.

Ocenio je i da je poslednji put jednu takvu kampanju uništavanja „nepodobne“ literature pre skoro 90 godina sprovodila nacistička Nemačka.

„Pokušavaju da ukinu hiljadugodišnju kulturu Rusije, njen narod. Govorim o diskriminaciji koja raste i obuhvata sve što je povezano sa Rusijom. To je trend koji se razvija u čitavom nizu zapadnih zemalja uz saučešće a katkad i ohrabrenje vladajućih elita. U Rusiji, recimo, nema mesta etničkih netrpeljivosti“, istakao je on.

Putin je kazao i da na Zapadu cveta takozvana „kultura otkazivanja“, vlada javni ostrakizam, kao i potiskivanje činjenica, knjiga, pisaca i istorijskih ličnosti koji se ne uklapaju u savremene šablone, ma kakvi oni apsurdni bili.

„U Holivudu, na primer, svako malo su se pojavljivali filmovi u kojima su jedini pobednici nad nacizmom bili Amerikanci, dok se hrabrost i herojstvo Crvene Armije, koja je dala presudni doprinos, čak ni ne spominje“, kazao je.

Istovremeno, na dan sećanja na žrtve Hirošime i Nagasakija u Japanu ili stidljivo ćute ko je bacio bombe na ove gradove, ili pišu sasvim očigledne gluposti i kažu da su to uradili „apstraktni saveznici“.

Nulta Tačka/Sputnik