Sve vesti Svet

RABOBANK: UPOZORENJE MMF-a O „EKONOMSKOM KOLAPSU“ TREBALO BI DA BUDE GLAVNA VEST U MEJNSTRIM MEDIJIMA

“Ekonomski kolaps” kažete?

MMF upozorava na „ekonomski kolaps“, koji bi trebalo da dospe na naslovne strane. Ne zato što MMF ima bilo kakvu reputaciju da je blagovremen ili u pravu u bilo čemu, već zato što Fond tako retko kaže bilo šta negativno iz straha da će biti viđen kao izazivač kriza koje politike koje nameće ionako uvek na kraju stvaraju. Pored potpunog nedostatka iznenađenja kada je osvanuo naslov, moja početna misao je bila „Da, ali gde?“ Ima toliko kandidata kao:

• Problemi sa lancem snabdevanja pokušavaju da se prikriju kao i činjenica da u supermarketima u Srbiji na dnevnom nivou se promeni na 1000 cena.

• Skoro svi u Američkom Fed-u sada kažu da smanjenje(tapering) treba da se ubrza i da se povećanja stopa dešavaju mnogo ranije nego što smo mislili. Povrh svog duga koji smo uvećali pod Covid-om. Ravnavanje krivulje koje vidimo dovoljno govori o tome.

• Dženet Jelen kaže: “Spremna sam da povučem reč prolazno. Mogu se složiti da to nije bio prikladan opis onoga sa čime imamo posla”. Na koji pridev ona misli umesto toga dok daje više stimulansa grupama sa najvećom marginalnom sklonošću ka potrošnji bez rešavanja pitanja lanca snabdevanja? Zbunjujuće, Jelen je takođe rekla da Fed treba da budno prati rastuće plate kako bi izbegao „spiralu plata i cena“ u stilu 70-ih. OVO NIJE NJEN POSAO, a bez povećanja plata nema načina da se izbegne ekonomska paradigma koju je, čini se, odlučna da promeni… ili je u redu davati ljudima beneficije, ali ne i da oni zarađuju taj novac?

• Cene nafte

• Američka vlada bi mogla da doživi zatvaranje već večeras, a možda čak i tehničko neizvršenje duga, sa samo jednim senatorom koji je sada u stanju da primora da se ovo desi.

• Australian Financial Review juče je žalosno pitao koliko dugo može da se odugovlači dug od 7 biliona dolara koji imaju kineski programeri. Čini se da je Kaisa sada novi Evergrande, za šta su mi u više navrata govorili da je to „ograničeno“ pitanje specifično za firmu pre nekoliko meseci. Nije bilo. Nije. Ne može se dati obim zaduživanja i politika udaljavanja od obaveza. Ali to ne znači da ćemo dobiti kineski GFC – samo dugo usporavanje rasta, sa stvarnim finansijskim bolom za neke investitore, i verovatnoća da su strani investitori pri vrhu te liste?

• S tim u vezi, trka i sa američke i sa kineske strane da zaustave ofšor listing kineskih firmi se nastavlja brzo – sa Didi koja preuzima vođstvo u selidbi nazad u Hong Kong.

• Štaviše, Kina upozorava američka preduzeća povezana sa Kinom: ne možete ‘napraviti bogatstvo u tišini’, a zamenik ministra spoljnih poslova Xie Feng im govori da gurnu Belu kuću ka ‘racionalnoj’ kineskoj politici i okončaju ‘ideološke’ sukobe oko trgovine i tehnologije. Mnoge američke firme će, naravno, i ako pogledate navodne demokratske pokušaje, da odbace odredbe o ljudskim pravima na uvoz iz Sinđianga u zakonima koji su na čekanju, neki američki političari su već prijemčivi za to. Međutim, ovo takođe rizikuje da neki drugi političari budu oprezniji u pogledu američkog poslovanja u Kini, a izbori su 2022. Ili, kao što pokazuje WTA, neke firme mogu da deluju jednostrano.

• Turska smanjuje stope suočena sa rastućom inflacijom – što mogu samo razvijene ekonomije, a da ne razumeju „prolazno”. Kako lira pada u odnosu na dolar, izgleda da Ankara šalje signal da ova devizna metrika nije važna. Ako je pogrešno, posledice će biti bolne: hiperinflacija se pominje u daleko razvijenoj ekonomiji. Ipak, ako je to tačno, poruka za SAD treba da bude jasna: a Turska je izuzetno važna u geostrateškom smislu.

• SAD upozoravaju Rusiju na „strašne posledice“ ako krene na Ukrajinu, pošto Moskva kaže da mogući potez Ukrajine da povrati ruske enklave predstavlja rizik za nju, dajući i SAD i Rusiji casus belli – ali samo jedan sa vojnom silom. Rusija takođe postavlja rakete na ostrva koja osporava Japan.

• SAD i Iran su pesimistični u vezi sa nuklearnim sporazumom iz 2015., a Izrael prkosan, dok Teheran pregovara kako treba na Bliskom istoku – kao da možete da odete. Nasuprot tome, SAD pregovaraju kao iz 1980-ih: „Vilma, ta ptica mi je ukrala frizuru!“. „Moram da vam kažem, nedavni potezi, nedavna retorika, ne daju nam mnogo razloga za… optimizam“, kaže državni sekretar Blinken, pokušavajući da zadrži poker lice protiv Rusije i Irana (i Kine) istovremeno, dok drži par dvojki. (Sa tri američka asa koja se ne koriste „zbog razloga“.)

• OPEK+ se možda zadržao na povećanju proizvodnje, ali nafta nije dugo pala, a dugoročne evropske cene električne energije ponovo su na rekordno visokom nivou. Zamislite ako stvar Rusije/Ukrajine i Irana krene naopako.

• U Francuskoj, Les Republicains glasali su za tvrdo desničarskog Ciotti-ja u prvom krugu glasanja za predsedničkog kandidata a ne za poznatijeg „francuski suverenitet na prvom mestu“ Barnijea: pobednik želi referendum „da bi se zaustavila masovna imigracija“ i da bi se postavio „francuski zaliv Gvantanamo“. Ako pobedi, takmičiće se protiv Le Pen, kojoj nije potrebno objašnjenje, i novajlije Zemura, koji bukvalno trči na platformi „neće nas zameniti“. I predsednik Makron, koji jedva da je kulturni levičar u poslednje vreme, upravo je ponovo uveo grčki i latinski u škole. Naravno, ništa od ovoga nema nikakve veze sa ECB akronimima, tako da će tržišta slepo odbaciti sve to, (teško) zar ne?

• Bez obzira na to, tržišta ionako već doživljavaju ludu volatilnost, sa hedž fondovima koji se navodno gomilaju, maloprodajni stručnjaci se gomilaju, a neki fondovi gotovo sigurno vide dobitke od početka godine do danas putem hajde da ignorišemo osnovne rizike i kupimo sve – strategije nepredviđenih stvari su iznenada izbrisane, ostavljajući im samo nekoliko trgovačkih dana od sada do kraja godine kako bi se osiguralo da njihove knjige ne bi izgledale tako ružno kao što je MMF-ov opis ekonomskih izgleda.

U svakom slučaju, da se vratimo na MMF. „Možda ćemo videti ekonomski kolaps u nekim zemljama osim ako kreditori G20 ne pristanu da ubrzaju restrukturiranje duga i obustave servisiranje duga dok se o restrukturiranju pregovara“, rekla je šefica MMF-a Kristalina Georgieva na blogu, dodajući da je od ključne važnosti da privatni kreditori takođe ponude olakšice. Ipak izdahnite: Fond je „samo“ govorio o izgledima za veoma siromašne zemlje! Nastavite bez obzira dok veličate vrline različitosti i inkluzivnosti, molim vas.

Podsetite me ponovo – kako su ove veoma siromašne zemlje dobile toliki dug bez mogućnosti refinansiranja? Zašto MMF nije savetovao kontrolu kapitala i modele rasta u Hamiltonovom stilu da to spreči? I zašto ovim zemljama nije dozvoljeno da kažu svojim centralnim bankama da kupe svu njihovu bezvrednu imovinu po nominalnoj vrednosti da bi sve izvukle? Na kraju krajeva, to rade razvijene ekonomije!

Povrh ovoga, danas imamo i izveštaj o platnom spisku u SAD koji bi mogao biti važan – i redovni čitaoci će znati da je retko da to kažem. Očekivanja su 550K nakon 531K prošlog meseca. Bilo šta jače ili slabije i bog zna gde će sedeti Pauel, Jelen, krive, dolar, Kina, Turska, Rusija, Iran, kao i Evropa (i američki turisti u njoj uzvikujući „Vilma, ta ptica mi je ukrala frizuru!“). Ili pad.

Nulta Tačka/ZeroHedge