Sve vesti Svet

“Rat protiv droge je propao”- Kolumbija dekriminalizuje KOKAIN

Rat protiv droge je propao- Kolumbija dekriminalizuje KOKAIN

Kolumbija, najveći svetski proizvođač kokaina, razmatra dekriminalizaciju kokaina u okviru eksperimenta kako bi se okončao beskrajni „rat protiv droge.

Posle samo dve nedelje na funkciji, prva levičarska vlada u zemlji predložila je ukidanje „prohibicije“ – u onome što bi postalo prvo tržište kokaina koje bi regulisala vlada. Zvaničnici bi sarađivali sa drugim levičarskim vladama u regionu preko zakona i saveza kako bi „svoju zemlju pretvorili u laboratoriju za dekriminalizaciju droge“.

„Vreme je za novu međunarodnu konvenciju koja prihvata da je rat protiv droge propao “, rekao je predsednik Gustavo Petro u svom inauguracionom obraćanju ovog meseca.

Taj potez bi verovatno poremetio dugogodišnji (i profitabilni) odnos zemlje u borbi protiv narkotika sa SAD – čiji zvaničnici, i prošli i sadašnji krive vlasti u Kolumbiji.

Bivši zvaničnik DEA, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman, jer ga sadašnji poslodavac nije ovlastio da govori o tome, rekao je da se plaši da bi taj potez ograničio sposobnost agencije da sarađuje sa Kolumbijcima u istragama o trgovini drogom.

„ To bi postepeno ubijalo saradnju “, rekao je on. „Bilo bi razorno, ne samo regionalno, već i globalno. Svi bi se borili spolja i iznutra.” -VaPo

Džonatan Fajner, Bajdenov zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost u Beloj kući, koji se sastao sa Gustavom Petrom u SAD pre njegove inauguracije, rekao je da „SAD i Bajdenova administracija ne podržavaju dekriminalizaciju“.

Sjedinjene Države su potrošile milijarde dolara za finansiranje strategije za traženje i uništavanje biljaka kokaina na poljima ruralne Kolumbije, pri čemu su američke obaveštajne i druge agencije pružile podršku višedecenijskim vojnim naporima Kolumbije da oslobode zemlju od koke, biljke od kojih se dobija kokain.

Uprkos više od pola veka u takozvanom ratu protiv droge, proizvodnja kokaina je dostigla rekordne nivoe prema nedavnim podacima.

Kralj droge, Felipe Taskon, kaže da je ovo retka prilika da se ujedine vlade zemalja koje proizvode kokain kao što su Peru i Bolivija, koje na sličan način vode levičari.

KON JE BOLESTAN?! NAJNOVIJE INFORMACIJE SAMO U EMISIJI MARIO ZNA UŽIVO!

U svom prvom intervjuu otkako je imenovan za posao, ekonomista je rekao da želi da se sastane sa svojim kolegama u tim zemljama kako bi razgovarali o dekriminalizaciji na regionalnom nivou . Na kraju, on se nada da će ujedinjeni regionalni blok ponovo pregovarati o međunarodnim konvencijama o drogama u Ujedinjenim nacijama.

Na domaćem planu, Petrova administracija planira da podrži zakone za dekriminalizaciju kokaina i marihuane . Planira da stane na kraj prskanju iz vazduha i ručnom iskorenjivanju koke, za koju kritičari kažu da nepravedno cilja na siromašne seoske poljoprivrednike. Regulisanjem prodaje kokaina, tvrdi Taskon, vlada će otrgnuti tržište od naoružanih grupa i kartela. -VaPo

„Šverceri drogom znaju da njihov posao zavisi od toga da bude zabranjen“, rekao je Taskon, dodajući „ Ako ga regulišete kao javno tržište… visoki profiti nestaju i trgovina drogom nestaje “ .

NultaTačka/ZeroHedge