Sve vesti Svet

RATOVI ZBOG REKA?! RASTU TENZIJE ZBOG VODE! EGIPAT I ETIOPIJA U OTVORENOM SUKOBU ZBOG REKE NIL!

RATOVI ZBOG REKA?! RASTU TENZIJE ZBOG VODE! EGIPAT I ETIOPIJA U OTVORENOM SUKOBU ZBOG REKE NIL!
Pisao Elena Vuk

Etiopija kaže da je započela sledeću fazu punjenja kontraverzne mega brane na reci Nil, rekle su u ponedeljak egipatske vlasti, podržući tenzije uoči predstojeće sednice za bezbednos UN-a po tom pitanju.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Egipat je rekao da je taj potez “kršenje međunarodnih zakona i normi koji regulišu projekte izgrađene na zajedničkim slivovima međunarodnih reka”, te je oštro odbi jednostrane mere Etiopije, objavljeno je kasno u ponedeljak od strane ministarstva za navodnjavanje.

Velika etopska brana, koja će po završetku biti najveći afrički hidroenergetski projekat, izvor je gotovo decenije dugog diplomatskog sukoba između Adis Abebe i država Egipta i Sudana.

Egypt, Sudan, Ethiopia fail to reach agreement on Blue Nile dam in new talks | Daily Sabah

Etiopija kaže da je projekat klučan za razvoj te zemlje, ali Kairo i Kartum strahuju da bi mogao da ograniči pristup vodi njihovim građanima.

Obe zemlje forsiraju Adis Abebu da sklopi obavezujući sporazum oko punjenja i rada brane a poslednjih nedelja pozivaju i savet za bezbednost UN-a da reaguje.

Sastank u četvrtak zatražio je Tunis u ime Egipta i Sudana, rekao je diplomatski izvor za AFP.

Francuski diplomata pri UN-u rekao je prošle nedelje da sam savet bezbednosti ne može da učini ništa drugo sem da okupi strane.

Egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Shoukry rekao je u jednoj poruci UN-u da su pregovori u ćorsokaku i optužio Etiopiju da je usvojila “politiku nepopustljivosti koja je potpkopala njihova kolektivna nastojanja da dođe do dogovora”.

Adis Abeba je ranije najavila da će u julu ipak nastaviti sa drugom fazom punjenja, sa dogovorom ili bez njega.

‘Egzistencijalna prijetnja’

Nil- koji je na oko 6000 kilometara jedna od najdužih reka na svetu- važan je izvor vode i električne energije za desetine zemalja istočne Afrike.

Egipat, koji zavisi od Nila za oko 97% navodnjavanja i vode za piće, branu vidi kao egzistencijalnu pretnju.

Sudan se nada da će projekat regulisati godišnje poplave ali strahuje da bi njegove brane mogle da budu oštećene bez dogovora.

Mega brana od 145 metara, na kojoj je započeta izgranja 2011. godine ima kapacitet od 74 milijarde kubnih metara vode.

Punjenje je započelo prošle godine, a Etiopija je u julu 2020. objavila da je postigla cilj od 4,9 milijardi kubnih metara, dovoljno za testiranje prve dve turbine na brani, što je važan korak na putu ka stvarnoj proizvodnji energije.

Sunda je prošle godine rekao da je taj proces uzrokovao nestašicu vode, uključujući i glavnio grad Kartum, što je Etiopija odbacila.

Ako ste se pitali koje je to razdoblje u kojem počinju konflikti zbog vode, to je ovo vreme, vreme u kojem živimo. Čini se da smo po ko zna koji put bili u pravu kada smo pisali da će doći do eskalacija odnosa između zemalja i to zbog osnovnih životnih potreba i eto nas, na granici sukoba dve najveće zemlje na Afričkom kontinentu.

Baš kako je i glavni urednik portala Nulta Tačka, Mario Bojić i rekao u jednom od njegovih videa citirajući knjigu koju je pronašao u online biblioteci CIA-e, vodiće se ratovi zbog rečnih tokova i pijaće vode. Koliko smo daleko od toga?