Sve vesti Svet

RAZLJUTIĆE ,,BLACK LIVES MATTER”! TALIBANI PREKREČILI MURAL DŽORDŽA FLOJDA

Nakon što su uspešno okončali preuzimanje Avganistana, talibani slikaju svoje murale u Kabulu preko već postojećih, i zamenjuju ih proklamacijama pobede, uključujući i onaj na kom je prikazana ikona Black Lives Matter, Džordž Flojd.

Image

„Talibani su počeli da zamenjuju murale ostale nakon američke okupacije“, istakao je jedan korisnik Tvitera. „Ovde slikaju preko murala koji prikazuje Džordža Flojda i zamenjuju ga proglasom pobede“.

Image

Neki ljudi bili su šokirani informacijom da je u Avganistanu zapravo postojao mural Džordža Flojda, ali to je potvrđeno u izveštaju Guardian-a.

“Murali su se bavili svime, od ubistva Džordža Flojda u SAD-u i utapanja avganistanskih izbeglica u Iranu, do potpisivanja američko-talibanskog sporazuma o miru i ubistva japanskog humanitarnog radnika”, navodi se u članku.

Murale je stvorila grupa Artlords, čiji su članovi prekrili Kabul slikama, od kojih su neke nosile poruke socijalne pravde i naglašavale prava žena, tokom osam godina pre nego što su talibani preuzeli kontrolu.

Prvobitni cilj grupe, prema njenoj web stranici, bio je „utrti put društvenoj transformaciji i promeni ponašanja“.

Iako grupa tvrdi da je nezavisna, Artlords ima američki ogranak sa sedištem u Virdžiniji, Sjedinjene Američke Države.

„Lice Džordža Flojda i LGBT zastava simboli su američkog imperijalizma u 21. veku“, istakao je Keith Woods.

U međuvremenu, na zapadu se podižu džinovske statue karijernog kriminalca koji je tokom oružane pljačke uperio pištolj u trudnicu, dok brendovi takođe lansiraju donje rublje na temu Džordža Flojda kao simbol osnaživanja žena.

I još se pitamo zašto se Kina sprema da postane dominantna svetska velesila.

U međuvremenu, mediji su i dalje šokirani što talibani nisu progresivni.

Nulta Tačka/ZeroHedge