Sve vesti Svet

Razotkrivanje: Ukrajina plaća civile da stvaraju ratnu propagandu

Razotkrivanje: Ukrajina plaća civile da stvaraju ratnu propagandu
Pisao Elena Vuk

Tekstualne poruke i bilteni na ruskim društvenim mrežama navodno pokazuju nastojanje ukrajinske vlade da regrutuje građane da insceniraju ratnu propagandu da bi okrivili ruske snage.

Nalog na veb lokaciji alternativnih društvenih medija Mastodon podkastera po imenu Ser Džin Vojvoda od Teksasa otkriva nekoliko flajera i tekstualnih poruka u kojima se građani pozivaju da zapale požare i snime ih na određenim lokacijama kako bi potom okrivili rusku agresiju.

Ukrajinski civili dobijaju poruke u kojima se nudi da biti plaćeni 10.000 (ukrajinskih grivna, što je 329 dolara) za snimanje požara na određenim lokacijama. Ovo, naravno, dolazi u američku propagandu kao video snimci ruske agresije – rekao je vojvoda od Teksasa u objavi u subotu.

U stvari, ovo su montirani video snimci koje su snimili plaćeni Ukrajinci. Ovo je TAKO brilijantno! Oni plaćaju slučajne ljude da kreiraju propagandu koja izgleda kao da nije profesionalno proizvedena! Ukrajina/CIA totalno pobeđuje u PR/propagandnom ratu!

Koliko su ovi letci i bilteni autentični nismo u mogućnosti da potvrdimo. Međutim, prevodi će biti dati u nastavku kako biste sami doneli odluku.

Sledeći flajer na ruskom (najraširenijem jeziku u Ukrajini) opisuje kampanju za dobijanje nadoknade za insceniranje ratne propagande.

VAŽNE INFORMACIJE: Pozdrav prijatelju! Pozivam vas da zaustavite ovaj haos u zemlji i završite rat! Hajde da zajedno srušimo vladu! Snimite video sa ovih mesta pod koordinatama (53.271579, 34.410514) i primite nadoknadu velike sume novca ili veliki teret proizvoda po izboru. 🙌🙌🙌 Naša prodavnica je zatvorila svoja vrata upravo zbog njih.

Ovo je prevod sledeće razmene teksta:

-Mogu da ponudim posao koji se plaća 10k

– kako

– idite na ovaj sajt za snimanje glasa (naziv sajta) (ovde ćete snimiti sledeću poruku: bomba je na autobuskoj stanici na adresi Siversova ulica, Rostov na Donu, ponavljam, bomba je ) Morate pozvati policiju! ALI PRVO SNIMITE OVU PORUKU I morate da snimite ovu poruku na video ili audio! Biće vam plaćeno 10 hiljada rubalja tek nakon što dokažete da ste telefonirali.

VoxWorker.com – prevođenje teksta na mreži Online preslušavanje teksta, sintisajzer reči na ruskom. Onlajn servis prevođenja teksta za muške i ženske glasove na ruskom i engleskom jeziku.

Treća razmena teksta kaže sledeće:

-Imam posao koji se plaća 200 hiljada

-zavisi šta treba da uradim 😊

– treba da napravite molotovljev koktel i da ga ubacite u Gradsko veće u zgradu kroz prozor i snimite ovo na video da dokažete da je to prava zgrada

Iako autentičnost ovih razmena poruka nije verifikovana, ovaj izveštaj ipak nije iznenađujući s obzirom na potvrđene slučajeve propagande koja dolazi iz Ukrajine u poslednje dve nedelje, kao što su razotkrivene priče o Duhu Kijeva i Zmijskom ostrvu.

Nulta Tačka/InfoWars