Sve vesti Svet

Rekordna inflacija u evrozoni vodi u recesiju

Rekordna inflacija u evrozoni vodi u recesiju

Inflacija u evrozoni je u avgustu dostigla rekordnih 9,1 odsto, pokazuju podaci Evropskog zavoda za statistiku, Eurostat, objavljeni u sredu.

Indikator je nadmašio očekivanja analitičara o stopi od 9%.

Rast cena je u velikoj meri vođen skokovima u troškovima energije i hrane. Energetika je pokazala najveću godišnju stopu inflacije od 38,3%, što je neznatno smanjenje sa 39,6% u julu. Hrana, alkohol i duvan porasli su za 10,6% u poređenju sa 9,8% u julu.

Cene industrijskih proizvoda, poput odeće, kućnih aparata i automobila, porasle su za 5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su cene usluga porasle za 3,8 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Avgust je deveti uzastopni mesec rekordnog rasta potrošačkih cena u evrozoni.

Švedska donira Ukrajini artiljerijsku municiju u vrednosti 47 miliona evra

Podaci pokazuju da je Nemačka, najveća privreda u regionu, zabeležila najviši nivo inflacije u skoro pola veka od 8,8%. Inflacija u Francuskoj je u avgustu dostigla 6,5%, dok su troškovi u Španiji porasli za 10,3%. Estonija je patila od najveće stope inflacije u evrozoni od 25,2%.

Porast cena naterao je mnoge analitičare da upozore na skoru recesiju u evrozoni. Stručnjaci takođe kažu da će Evropska centralna banka verovatno uvesti još jedno povećanje kamatnih stopa u septembru, nakon što je prošlog meseca već povećala stope prvi put u 11 godina za 50 baznih poena.

MARIO ZNA UŽIVO- Da li ste spremni za NOVE MERE?! – Počela je ENERGETSKA HISTERIJA a CILJ JE ISTI

Nulta Tačka/RT