Sve vesti Svet

REPUBLIKANCI OPTUŽUJU FAUČIJA DA JE SAKRIO PODATKE O LABORATORIJSKOM POREKLU COVID-a

REPUBLIKANCI OPTUŽUJU FAUČIJA DA JE SAKRIO PODATKE O LABORATORIJSKOM POREKLU COVID-a

Nedavno objavljeni dokumenti otkrivaju da je glavni medicinski savetnik Bele kuće dr Entoni Fauči možda sakrio informacije o laboratorijskom poreklu COVID-a, napisala su u utorak dva republikanska kongresmena u pismu sekretaru za zdravstvo i ljudske usluge Gzavijeu Beseri.

-Objavili smo nikada ranije viđene mejlove koji pokazuju da je dr Fauči možda sakrio informacije o #COVID19 koje potiču iz laboratorije u Vuhanu i namerno umanjio mogućnost teorije curenja iz laboratorije, rekli su kongresmeni DŽejms Komer i DŽim DŽordan u poruci na Tviteru. “[Mi] želimo da Fauči pod zakletvom. Vreme je za odgovore.”

Izvodi iz mejlova otkrivaju da je dr Fauči upozoren na dve stvari: mogućnost da je virus COVID-19 procurio sa Instituta za virusologiju u Vuhanu i mogućnost da je virus namerno genetski izmanipulisan, napisali su Komer i DŽordan u svom pismu.

-Imperativ je da istražimo da li su ove informacije prenete ostatku vlade i da li bi te informacije promenile odgovor SAD na pandemiju, napisali su kongresmeni.

Komer i DŽordan su zvanično zatražili intervju sa Faučijem, na zapisnik, i transkribovani razgovor kako bi razgovarali o informacijama.

Nakon što je prošle godine poslala misiju za utvrđivanje činjenica u Vuhan, Svetska zdravstvena organizacija je zaključila da je curenje iz laboratorije „izuzetno malo verovatno“. Stručnjaci SZO rekli su da se virus na ljude preneo sa životinja koje su možda konzumirale slepe miševe.

U oktobru, američke obaveštajne službe objavile su deklasifikovani izveštaj o poreklu COVID-19, zaključivši da virus nije razvijen kao biološko oružje. Obaveštajna zajednica je i dalje podeljena po pitanju najverovatnijeg porekla virusa.

Sama Kina je više puta demantovala teorije o curenju iz laboratorije.

Nulta Tačka/Novosti