Sve vesti Svet

Rezerve gasa na istorijskom minimumu! Nemačka ostaje bez prirodnog gasa

Rezerve gasa na istorijskom minimumu! Nemačka ostaje bez prirodnog gasa
Pisao Elena Vuk

Rezerve prirodnog gasa u Nemačkoj, koja ima jedan od najvećih podzemnih kapaciteta za skladištenje u Evropi, pale su na istorijski nizak nivo u poređenju sa prethodnim godinama.

“Stopa popunjenosti je sada oko 35%”, rekao je predstavnik Ministarstva ekonomije na brifingu u ponedeljak, dodajući da Vlada “budno prati situaciju”.

Zvaničnik je priznao da je popunjenost skladišnih objekata ispod nivoa iz prethodnih godina, uz napomenu: „U svakom slučaju, želimo da to promenimo u narednim godinama.

Drakonske mere u Italiji ostaviće bez posla više od pola miliona ljudi

Popunjenost skladišta u Nemačkoj ne određuje država, već tržište, rekao je predstavnik ministarstva. Prošle nedelje, vlada je priznala da su nacionalne rezerve gasa pale na “zabrinjavajuće” nivoe.

Evropski potrošači su 2021. godine zabeležili najveći rast cena električne energije, plina i lož ulja ikada. U septembru je cena plina na evropskom tržištu premašila istorijsku granicu od 1.000 dolara za hiljadu kubnih metara i dodatno je porasla na 2.000 dolara po hiljada kubnih metara u oktobru.

Ekonomisti upozoravaju na skokove cena energije dublje u zimu. Međutim, Nemačka vlada je tvrdila da su “zalihe osigurane” i da nema rizika od nestašice.

Nulta Tačka/RT