Sve vesti Svet

Robotske ruke zamenjuju radnike koji popunjavaju rafove u prodavnicama u Japanu

Robotske ruke zamenjuju radnike koji popunjavaju rafove u prodavnicama u Japanu

Telexistence Inc. i FamilyMart Co. lansiraju flotu robota sa veštačkom inteligencijom kako bi zamenili ljude koji popunjavaju police u 300 prodavnica u Japanu.

Robotske ruke su dizajnirane da dopune piće u frižiderima i sada su u masovnoj proizvodnji, saopštila je kompanija Telexistence iz Tokija u sredu. Oni će biti instalirani na FamilyMart lokacijama u glavnim gradskim oblastima kasnije ovog meseca i pomoći će radnicima u prodavnicama, a istovremeno će popuniti prazninu jer ima sve manja radne snage u zemlji.

Nazvana TX SCARA — što znači selektivna montažna ruka robota — mašine su uglavnom autonomne, sa daljinskim upravljanjem kao rezervnom opcijom u slučaju da veštačka inteligencija ne uspe ili naiđe na stvari koje nisu na mestu. Svaka jedinica može da zameni jedan do tri sata ljudskog rada dnevno po prodavnici, kaže Telexistence.

Katolička crkva otvorila vrata za transrodne osobe

„Smanjenje radne snage u Japanu jedno je od ključnih pitanja upravljanja za FamilyMart kako bi nastavio sa stabilnim poslovanjem prodavnica“, rekao je Tomohiro Kano, generalni direktor FamilyMart-a. „Novo stvoreno vreme može se preraspodeliti na korisničku podršku i unapređenje prodavnice“.

FamilyMart će plaćati Telexistence-u mesečnu naknadu za rad robota, njihovo održavanje i nadoknadu radnicima koji mogu da upravljaju rukom koristeći opremu virtuelne realnosti kada je to potrebno. Botovi mogu da rade bez ljudske pomoći u 98% vremena, kaže Telexistence.

Američki tehnološki giganti Microsoft Corp. i Nvidia Corp. sarađivali su sa Telexistence na razvoju i tehnologiji botova. Ogranci SCARA koriste Nvidijinu Jetson AI platformu za obradu informacija i Microsoft-ovu Azure cloud infrastrukturu za snimanje i referencu ka podacima o prodaji radi optimizacije zadataka obnavljanja zaliha.

Nulta Tačka/Technocracy