Srbija Sve vesti

Roditelji besni, niko ih nije obavestio! U beogradskoj školi šestake učili O PROMENI POLA

Roditelji besni, niko ih nije obavestio! U beogradskoj školi šestake učili O PROMENI POLA

U jednoj osnovnoj školi u Beogradu đacima viših razreda predavanja su održali aktivisti nevladine organizacije Centar E8, a roditelji koji su se javili redakciji Večernjih Novosti jer su bili nezadovoljni. Kako su rekli o ovome niko nije obavestio Savet roditelja.

Prema njihovim tvrdnjama, takođe, sadržaj predavanja bio je sporan. Kako su nam rekli roditelji osnovaca, predavanja zagovaraju “džender” agendu, odnosno nametanje razlike između pola i roda, međupolnost, promenu pola i sl.

– Mom detetu koje ide u šesti razred, u okviru radionice koju je škola organizovala, na času odeljenske zajednice prezentovan je program o rodnoj ravnopravnosti – kaže jedna majka koja se javila našoj redakciji. – Radionica se zvala “Škola bez nasilja” i to je u skladu sa školskim programom na šta su roditelji dali načelnu saglasnost, međutim, u ovom slučaju roditelji su obmanuti i zloupotrebljeni jer se dvanaestogodišnjacima govorilo o rodnoj ravnopravnosti, promeni pola hirurškim putem, o tome da muškarac može postati žena, a žena muškarac, o prihvatanju veze između dva ista pola… Deca su nam rekla da su predavanja držala dvojica muškaraca koja su bila čudno obučena i koja su se čudno ponašala.

Šabački Zelenski napao SPC i PATRIJARHA: Osećam ruski uticaj u svemu tome

Deca su, kaže ova majka, popunjavala i upitnik koji se odnosi na rodnu ravnopravnost, a sa sadržajem upitnika roditelji nisu upoznati.

Pojedini nastavnici koji su prisustvovali predavanjima tvrde da su deca postavljala različita pitanja, poput toga da li dečaci mogu da se šminkaju, te da su se roditelji uznemirili zbog načina na koji su im deca te infomacije prenela, misleći da se promoviše homoseksualnost. Zato su na Savetu roditelja tražili da se ovaj program hitno zaustavi, pa je škola raskinula saradnju sa Centrom E8.

Ova organizacija, pojašnjava nam Minja Bogavac, radi sa mladima i za mlade, kao deo regionalne mreže Inicijativa mladića, koju okuplja Care International.

– Najvažnije teme koje obrađujemo su prevencija nasilja, promocija zdravih stilova života i rodna ravnopravnost – kaže naša sagovornica. – Imamo program namenjen mladićima (“Program M”); devojkama (“Program Ž”) i program za mešovite grupe, koji sprovodimo u školama (“Program Y”).

Ona tvrdi da nisu imali negativnih iskustava, da su u školi u kojoj su držali radionice imali smo odličnu reakciju kako svojih trenera, tako i nastavnog osoblja i đaka koji su bili vrlo aktivni i zainteresovani za rad. Trenutno, Centar E8 rade “Program Y” radionice u dve beogradske srednje škole – u gimnaziji “Sveti Sava” i u Grafičko-medijskoj školi. Oni podsećaju da je njihov osnovni program za obuku nastavnika i stručnih saradnika “Program Y – obuka za prevenciju nasilja” uspešno akreditovan specijalnim pismom ministra prosvete 2016. godine, kao program od javnog interesa.

Iz Ministarstva prosvete, međutim, nismo dobili objašnjenje zbog čega je ovaj program od posebnog interesa da bi dobio zvaničnu akreditaciju i na koji način se odobrava ulazak predavača u škole, kao i ko odobrava teme o kojima će govoriti i sa kojim tezama.

NultaTačka/Novosti