Sve vesti Svet

Rojters: Kina počela da leči COVID pacijente lekovima za HIV

Rojters: Kina počela da leči COVID pacijente lekovima za HIV

PEKING, 25. jula (Rojters) – Kina je u ponedeljak dala uslovno odobrenje pilule Azvudine domaće firme Genuine Biotech za lečenje određenih odraslih pacijenata sa COVID-19, dodajući još jednu opciju oralnog lečenja protiv korona virusa.

Dostupnost efikasnih vakcina i tretmana protiv COVID-a je ključna u postavljanju temelja za potencijalni kineski preokret od njene politike „nultog COVID-a“, koja ima za cilj eliminisanje svake epidemije – koliko god bila mala – i oslanja se na masovno testiranje i strogi karantin.

Tableta Azvudine, koju je Kina odobrila u julu prošle godine za lečenje određenih infekcija virusom HIV-1, dobila je uslovno zeleno svetlo za lečenje odraslih pacijenata sa “normalnim tipom” COVID-a, navodi se u saopštenju Nacionalne administracije za medicinske proizvode.

„Normalni tip“ COVID-a je izraz koji Kina koristi i koji se odnosi na infekcije koronavirusom gde postoje znaci upale pluća, ali pacijenti nisu dostigli tešku fazu.

Kina je u februaru dozvolila upotrebu Pfizer-ovog oralnog tretmana Pakslovid kod odraslih sa blagim do umerenim COVID-om i visokim rizikom od napredovanja u teško stanje. Godine 2020. odobrila je upotrebu kapsula Lianhuaqingwen, formule u stilu tradicionalne kineske medicine, za ublažavanje simptoma COVID-a kao što su groznica i kašalj.

U kliničkom ispitivanju u kasnoj fazi, 40,4% pacijenata koji su uzimali Azvudin pokazalo je poboljšanje simptoma sedam dana nakon prvog uzimanja leka, u poređenju sa 10,9% u kontrolnoj grupi, navodi Genuine Biotech iz provincije Henan u saopštenju ranije ovog meseca, bez pružanja detalja.

Druge kineske kompanije koje razvijaju potencijalne oralne lekove za COVID su Shanghai Junshi Biosciences (688180.SS) i Kintor Pharmaceutical (9939.HK).

PONEDELJAK OD 20:30! MARIO ZNA UŽIVO!

Nulta Tačka/Reuters