Sve vesti Svet

Ron Pol: Da li je Putin novi korona virus?

Ron Pol: Da li je Putin novi korona virus?
Pisao Elena Vuk

Autor: Ron Pol

„Stanje Unije bez maske“ predsednika Bajdena označava bliži kraj tiranije COVID-a pod kojom smo živeli poslednje dve godine. Na sreću po Kongres, predsednika i Federalne rezerve, sukob Ukrajine i Rusije zamenjuje COVID kao gotov izgovor za njihove neuspehe i opravdanje za proširenje njihove moći.

Čak i pre nego što su političari počeli da proglašavaju kraj pandemije, ankete su pokazale da su rastuće cene glavna briga ljudi, posebno povećanje cena gasa. Budući da je Rusija jedan od vodećih svetskih proizvođača energije, sankcije uvedene Rusiji, kao i odluka Nemačke (doneta pod pritiskom SAD) da zatvori gasovod Severni tok 2, predstavljaju zgodan izgovor za povećanje cena gasa. Ovo je slučaj iako SAD, pozivajući se na „nestabilnost“ svetskih energetskih tržišta izazvanih rusko-ukrajinskim sukobom, tek treba da zvanično zabrane uvoz ruske nafte.

Federalne rezerve planiraju nekoliko povećanja kamatnih stopa ove godine, iako neki strahuju da bi povećanje stope moglo smanjiti rast i povećati nezaposlenost. Ruska kriza dozvoljava Fed-u da ili odloži povećanje stope ili da okrivi Rusiju za bilo kakvu nezaposlenost koja prati povećanje stope. U svakom slučaju, Fed može iskoristiti krizu da skrene pažnju sa svoje odgovornosti za naše ekonomske probleme. Za sada se čini da će Fed ovog meseca ostvariti barem skromno povećanje stope, ali zbog ukrajinske krize, povećanje će biti manje nego što se ranije očekivalo.

Kriza u Ukrajini takođe predstavlja izgovor za Kongres da uradi ono što Kongres najbolje radi: poveća federalnu potrošnju. Predsednik Bajden je zatražio od Kongresa da obezbedi dodatnih 10 milijardi dolara hitne vojne pomoći Ukrajini. Kongres će verovatno brzo odobriti predsednikov zahtev. Ovo verovatno neće biti poslednji put da Kongres šalje milijarde „hitnog“ novca Ukrajini.

Takođe je izvesno da lobisti vojno-industrijskog kompleksa već „objašnjavaju“ veoma prijemčivoj publici na Kapitol Hilu zašto ukrajinska kriza opravdava povećanje vojnog budžeta da bi se „suprotstavio pretnjama“ iz Rusije, Kine i svih ostalih. kao zgodan bauk. Malo je verovatno da će u Kongresu biti mnogo otpora daljem povećanju, iako SAD već troše više od kombinovanih budžeta za odbranu sledećih devet zemalja koje najviše troše.

Tokom protekle dve godine, mnoge vodeće internet kompanije dale su vladine ponude tako što su „de-platformisale“ svakoga ko je izrazio skepticizam prema vakcinama ili promovisao alternativne tretmane, čak i kada su predstavile dokaze koji potkrepljuju svoje tvrdnje. Ove kompanije ponovo pomažu vladi tako što de-platformišu one koji dovode u pitanje ili su osumnjičeni da dovode u pitanje zvanični narativ u vezi sa Ukrajinom. Ipak, zabrinutost ovih kompanija u vezi sa „lažnim vestima“ nije ih navela da spreče ljude da dele široko raskrinkane priče koje podržavaju ukrajinsku vladu koju podržavaju SAD.

Zabrana kretanja i obaveze naneli su više štete od samog koronavirusa. Oni su bili zasnovani na lažima koje su promovisala vlada i njeni saveznici u „privatnom“ sektoru.

Ipak, previše Amerikanaca odbija čak i da dovede u pitanje tvrdnje američke vlade u vezi sa krizom u Ukrajini ili pitanje da li je Rusija zaista odgovorna za naše ekonomske probleme, za razliku od rasipničkog Kongresa, uzastopnih rasipničkih predsednika i vankontrole Federalnih rezervi. Jedini način da se autoritarci spreče da koriste krize poput ovih za povećanje svoje moći je da dovoljno ljudi shvati jednostavnu istinu: autoritarni političari će uvek lagati narod da bi zaštitili i povećali sopstvenu moć.

Nulta Tačka/TheRonPaulInstitute