Sve vesti Svet

Roskosmos: Rakete Sarmat stupaju na dežurstvo na jesen

Roskosmos: Rakete Sarmat stupaju na dežurstvo na jesen

Plairano je da testiranja najnovije ruske interkontinentalne rakete „Sarmat“ traju tokom cele 2022. godine, dok je na jesen planirano i prvo borbeno dežurstvo, izjavio je generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin.

„Testiranja će trajati tokom cele ove godine, iako planiramo da već krajem ove jeseni u borbeno dežurstvo stavimo i prve serijske rakete“, objasnio je Rogozin za TV kanal „Rusija 24“.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je 20. aprila s kosmodroma Pleseck izvedeno prvo lansiranje interkontinentalne balističke rakete „Sarmat” u okviru državnog programa testiranja.

Vojni resor je objavio da su potvrđene sve očekivane karakteristike rakete tokom svih etapa leta, a da su probni borbeni blokovi stigli u predviđenu oblast poligona Kura na Kamčatki.

Nakon završetka programa ispitivanja raketni kompleks „Sarmat“ postaće deo naoružanja Strateških raketnih snaga Rusije. U Užurskoj raketnoj jedinici u Krasnojarskom kraju već je u toku priprema glavnog raketnog puka koji će upravljati novim raketnim kompleksom. Napredni kompleks „Sarmat“ zameniće rakete „Vojevoda“.

“Sarmat”, kako su istakli u Ministarstvu odbrane, može da pogodi mete na velikoj udaljenosti, koristeći različite putanje leta, i garantovano može da zaobiđe sve perspektivne sisteme protivraketne odbrane.

MARIO ZNA i dr BORISLAV ANTONIJEVIĆ- Nova HISTERIJA- Za 24h SZO i Klaus Švab otvaraju VRATA PAKLA

Nulta Tačka/Sputnik