Sve vesti Svet

RUMUNSKI NAROD USTAO PROTIV KOVID DIKTATURE NAKON UVOĐENJA “VIKEND MERA”(VIDEO,FOTO)

Pisao Elena Vuk

Više od 5.000 građana Rumunije izašlo je na ulice da izrazi svoje nezadovoljstvo protestnim maršem ulicama glavnog grada(Bukurešt) u subotu, kako bi pokušali da se izbore protiv nadolazećih novih ograničenja koje njihova vlada uvodi u borbi protiv porasta novih infekcija izazvanih COVID-19.

Protiv novih mera Rumunske vlasti, takođe se pobunila i rumunska stranka AUR koja je organizovala ovaj protest.


Narod koji je izašao na ulice je blokirao puteve i pozivali na Slobodu! Na nekim plakatima je pisalo “Covid-sertifikat = Diktatura”.

 

Novo ograničenje Rumunske vlade koja bi trebala stupiti na snagu u narednih nekoliko dana, zahtevaće od ljudi da nose maske u javnosti i zatvaranje radnji u 22:00h. Restorani će ostati otvoreni sa pola kapaciteta, ali samo za osobe sa Covid-pasošima.

Masmedijska priča naravno je ista kao i svugde na svetu, npr.:

Beatrice Mahler, upravnica bolnice Instituta za pneumologiju Marius Nasta u Bukureštu, rekla je kao komentar na demonstracije koje su se desile u subotu “veruju da je njihovo pravo na” slobodu “iznad našeg prava na zdravlje”.
“Situacija u bolnicama je ozbiljna”, rekla je za Associated Press. “Imamo pacijente hospitalizovane u krevetima u hodniku, svi sa izuzetno teškim oblicima COVID-19.


Protest je usledeo dan nakon što je smrtonosni požar zahvatio odeljenje intenzivne nege u bolnici u rumunskom lučkom gradu Constanti, usmrtivši sedam pacijenata COVID-19. Uzrok požara u petak još nije poznat, ali predsednik Klaus Ioannis rekao je da je Rumunija “pala u svojoj temeljnoj misiji da zaštiti svoje građane”.

 

Nulta Tačka/AP