Sve vesti Svet

RUSI UPOZORAVAJU PENTAGON: NE RASPOREĐUJTE TRUPE U CENTRALNOJ AZIJI U BLIZINI AVGANISTANA

RUSI UPOZORAVAJU PENTAGON: NE RASPOREĐUJTE TRUPE U CENTRALNOJ AZIJI U BLIZINI AVGANISTANA
Pisao Elena Vuk

Usred kontinuiranog povlačenja Američkih trupa iz Avganistana, za koje je prošle nedelje predsednik Bajden rekao da će biti “završeno” do 31. avgusta, Pentagon je raspravljao o tome kako zadržati uporište u Srednjoj Aziji, jer sve više izgleda da će Kabul doći pod pretnju Talibana u roku od samo nekoliko meseci.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Prošlog meseca, u intervjuu sa Džonatonom Svonom( Jonathanom Swanom ), Pakistanski premijer Imran Khan zalupio je vrata dozvolivši CIA-i ili Američkim specijalnim snagama sprovođenje prekograničnih protiv-terorističkih misija protiv oživljene AlKaide(Al-Qaede), ISIS-a ili Talibana. Sa obzirom na pokušaje Vašingtona da uspostavi druge ispostave u zemljama susednim Avganistanu, Rusija sada upozorava protiv tako proširenog Američkog vojnog prisustva u Srednjoj Aziji.

U utorak je Rusko ministarstvo spoljnih poslova obavestilo SAD upozorivši ih da je mogućnost “trajnog vojnog prisustva SAD-a” u zemljama susednim Avganistanu “neprihvatljiva”.

KUBA NA METI ,,DEMOKRATIJE”

 

U komentarima zamenika Ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova navodi se:

“Amerikancima smo na iskren i neposredan način rekli da će to promeniti mnogo stvari ne samo u našoj percepciji onoga što se događa u toj važnoj regiji, već i u našim odnosima sa Sjedinjenim Državama. ”

Što je najvažnije, Moskva je takođe upozorila zemlje Centralne Azije, posebno svoje saveznike, da ne primaju Američke trupe povezane sa događajima u Avganistanu.

“Upozorili smo ih protiv takvih koraka, a takođe smo na tu temu razgovarali iskreno sa našim srednjo-azijskim saveznicima, susedima i prijateljima, kao i drugim zemljama u regiji koje bi bile pogođene”, rekao je Rjabkov dalje.”

Trenutno Tadžikistan i Kirgistan imaju Ruske vojne baze, dok je Kirgistan zatvorio Američku bazu 2014. godine koja je korišćena kao polazna baza za protiv-terorističke misije u Avganistanu.

Prema navodima Military Timesa, početkom ove nedelje Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, naglasio je da su: “Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan članovi Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti, a svako prisustvo stranih trupa na njihovim teritorijama mora podržati sigurnosna služba pakt. Dodao je da nijedna od tih zemalja nije pokrenula to pitanje. ”

Ofanzive Talibana u većem delu zemlje pri izlasku SAD-a već stvaraju krizu koja se preliva na obližnje zemlje, posebno Tadžikistan, koji je u poslednje vreme zabeležio preko 1.000 Avganistanskih nacionalnih trupa i mnogo više civilnih izbeglica kako beže preko njihove granice.

Rusija sa svoje strane smatra Tadžikistan vlastitom sferom uticaja i kaže da je spremna tamo aktivirati bazu posebno za Avganistanske sigurnosne misije, sa obzirom na zabrinutost zbog stranih džihadista koji izlaze iz Avganistana i ulaze u Ruske pogranične regine.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”