Sve vesti Tehnologija

RUSIJA će proglasiti Facebook i Instagram kao ekstremističke entitete

RUSIJA će proglasiti Facebook i Instagram kao ekstremističke entitete

Glavni tužilac Rusije zatražio je od suda da Meta Platforma, vlasnika Fejsbuka i Instagrama, zvanično proglasi ekstremističkom organizacijom, javile su u petak ruske novinske agencije.

Zahtjev je usledio nakon izveštaja da je američki gigant društvenih medija revidirao svoju politiku i sada dozvoljava objave koje pozivaju na nasilje nad ruskim građanima, usred vojne ofanzive Moskve na Ukrajinu.

Ranije su neki zapadni mediji objavili da je Meta odlučio da dozvoli “postove o ukrajinskom ratu u kojima se poziva na nasilje protiv Rusa ili na smrt Vladimira Putina.

Portparol Kremlja: Rusija će proveriti da li Fejsbuk i Instagram dozvoljavaju pozive na nasilje prema Rusima

Ruska ambasada u Vašingtonu pozvala je američku vladu da “zauzda” Metin očiti zagrljaj “ekstremizma”.

Ruski medijski regulator RKN saopštio je u petak da je od Mete zatražio formalnu potvrdu ili demanti izveštaja o preokretu njihove politike govora mržnje.

Međutim, Tužilaštvo je odlučilo da ne čeka potvrdu. Osim što je tražio sudski nalog da se Meta označi kao ekstremistički entitet, naložio je RKN-u da blokira pristup Facebooku i Instagramu u Rusiji.

U saopštenju se navodi da su platforme takođe dozvoljavale objave koje pozivaju na masovne nerede ruskih građana kao odgovor na tekuću ukrajinsku kampanju, zbog čega je takođe neophodno ograničiti pristup njima.

Prošlog meseca, Facebook je revidirao svoju politiku protiv opasnih pojedinaca i organizacija, a zatim je dozvolio objave u kojima se veliča bataljon Azov, jedinica Nacionalne garde Ukrajine, koja uključuje ultranacionalističke vojnike, uključujući mnoge koji se otvoreno drže neonacističke ideologije i drugih oblika ekstremizma .

NultaTačka/RT