Sve vesti Svet

Rusija i Belorusija ‘nisu pozvane da prisustvuju’ kraljičinoj državnoj sahrani

Rusija i Belorusija 'nisu pozvane da prisustvuju' kraljičinoj državnoj sahrani

Pre rata u Ukrajini koji je pokrenut pre više od šest meseci, moskovski uglednici su obično viđani na velikim državnim događajima u Velikoj Britaniji, bilo na kraljevskim venčanjima ili sahranama ili nacionalnim proslavama koje uključuju diplomate ili šefove država.

Ali rat i zapadni režim sankcija koji su izolovali Rusiju promenili su sve ovo. Sada su i Rusija i njen saveznik Belorusija kritikovani uoči državne sahrane kraljice Elizabete II zakazane za 19. septembar.

Očekuje se da će trenutno prisustvovati oko 500 stranih diplomata i šefova država, uključujući predsednika Džoa Bajdena i prvu damu Džil Bajden.

Ali, kako prenosi Foks njuz, „Velika Britanija navodno nije uputila pozive Rusiji i Belorusiji da prisustvuju sahrani kraljice Elizabete Druge, odbacujući dve zemlje kao odgovorne za tekući sukob u Ukrajini“.

„Na dan kraljičine sahrane vojna povorka će nositi njen kovčeg od Bakingemske palate do Vestminsterske opatije, gde će biti održana služba“, navodi se dalje u izveštaju. „To će biti prvi put da se sahrana britanskog monarha održava u opatiji od 1700-ih godina. Prema izveštajima, Mjanmar takođe nije na listi pozvanih zbog kršenja ljudskih prava.

Ukrajina je nadavno osvojila deo teritorije u kontraofanzivi. Ruska vojska je svoj nedostatak trupa opisala kao strateško „pregrupisavanje“ kako bi se fokusirala na druge oblasti. Zapadni mediji su u međuvremenu nazvali nedavne ruske teritorijalne gubitke „sramotom“ za Putina, koji je pod pojačanim domaćim pritiskom da pokaže rezultate usred prijavljenih velikih žrtava.

Policija sprovodi mere za sprečavanje protesta ili nereda tokom državnih ceremonija povezanih sa sahranom kraljice Elizabete…

Što se tiče Velike Britanije, očekuje se da će novopečena premijerka Liz Tras biti jednako oštra prema Rusiji kao i njen prethodnik Boris Džonson. Velika Britanija je možda najranije otvorila karte među zapadnim zemljama koje su naoružavale Ukrajinu u prvim nedeljama nakon početka 24. februara.

Postoje dokazi koji ukazuju na to da je tadašnji premijer Džonson preduzeo korake da aktivno osujeti mirovni sporazum koji je bio na stolu i koji je izgledao obećavajuće. I ukrajinska i ruska strana su u poslednje vreme odbacile potencijal za mirovne pregovore, odbijajući čak i da sednu za isti sto u ovom trenutku.

MARIO ZNA i Dr BORISLAV ANTONIJEVIĆ- VLAST i organizatori PRAJDA će poludeti zbog ovog videa

Nulta Tačka/ZeroHedge