Sve vesti Svet

Rusija i dalje uprkos SANKCIJAMA zarađuje više od 100 miliona dolara dnevno od prodaje NAFTE u Evropi

Rusija i dalje uprkos SANKCIJAMA zarađuje više od 100 miliona dolara dnevno od prodaje NAFTE u Evropi

Rusija zarađuje više od 100 miliona dolara svakog dana od gasa koji prodaje Evropi uprkos smanjenim isporukama glavnim potrošačima u EU u protekloj sedmici, prema podacima Independent Commodity Intelligence Services (ICIS) koje citira Bloomberg .

Zbog rasta cena prirodnog gasa, veruje se da su ruski prihodi od izvoza jednaki prihodima od prošle godine, kada Moskva nije ograničavala protok gasa u Evropu i kada (još) nije bila na putu sukoba sa EU.

“Šokantno je videti da, uprkos smanjenju dnevne isporuke od strane Gazproma u Evropu od 75%, dnevni prihodi su i dalje u skladu sa onim što su bili pre godinu dana, i svakako veći od vremena pre Covida”, rekao je za Bloomberg šef analitike gasa u ICIS-u.

Rusija je tokom protekle nedelje značajno smanjila snabdevanje velikim evropskim potrošačima, uključujući najveće kupce, Nemačku i Italiju, uprkos činjenici da su se njihovi kupci povinovali Putinovom zahtevu da otvore račune u rubljama u Gazprombanci za obradu plaćanja na način na koji je Rusija želela.

Uprkos embargu EU na rusku pomorsku naftu, koji treba da stupi na snagu do kraja godine, i drastično smanjenom snabdevanju gasom iz gasovoda, Rusija nastavlja da ima koristi od visokih cena nafte i gasa. Uprkos zapadnim sankcijama koje su osmišljene da naškode ruskim prihodima od nafte i ratnim grudima, Moskva i dalje dobija mnogo dodatnih milijardi američkih dolara prihoda od nafte i gasa.

Samo u junu Rusija očekuje da će u zaraditi čak 6,37 milijardi dolara dodatnih prihoda od nafte i gasa, saopštilo je njeno ministarstvo finansija ranije ovog meseca, pošto su cene energenata porasle od početka ruske vojne operacije u Ukrajini.

NultaTačka