Sve vesti Svet

Rusija iznosi nove tvrdnje o biolaboratorijima u Ukrajini koje je finansirao Hanter Bajden

Rusija iznosi nove tvrdnje o biolaboratorijima u Ukrajini koje je finansirao Hanter Bajden

Metabiota, kompanija koju finansira fond Hantera Bajdena, usmerila je svoj cilj na jugozapadnu Ukrajinu kako bi istražila smrtonosni virus ebole, koji je endemičan za neke delove Afrike, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane na brifingu u petak. Vojni zvaničnici su citirali dokument koji su ruske trupe navodno pronašle u toj istočnoevropskoj zemlji.

Nacionalni univerzitet Mečnikov, koji se nalazi u ukrajinskom lučkom gradu Odesi, navodno je izabrala američka firma za svoj program.

Ruska vojska kaže da su njene trupe pronašle dokument u Ukrajini koji je sastavila Pentagonova agencija za smanjenje odbrambenih pretnji – telo koje ima zadatak da se bori protiv oružja za masovno uništenje. Pokrivajući period od 2005. do 2016. godine, izveštaj navodno iznosi planove za dalji razvoj vojnih projekata u Ukrajini.

Metabiota i njena umešanost sa virusom ebole takođe se nalaze u dokumentu, prema ruskom ministarstvu odbrane.

Prema ministarstvu, Metabiota, izvođač radova iz Pentagona, ranije je učestvovala u suočavanju sa posledicama epidemije ebole u ​​zapadnoj Africi. Međutim, glavni cilj kompanije je navodno bio sakupljanje „visoko virulentnih“ sojeva virusa i transportovanje u SAD.

Ruska vojska je dalje tvrdila da je, s obzirom na „jasan nesklad“ između aktivnosti Metabiote i stvarne borbe protiv smrtonosne bolesti, Jarbas Barbosa, tadašnji pomoćnik direktora Pan američke zdravstvene organizacije (PAHO), koja je ogranak Svetske zdravstvene organizacije (SZO) je navodno preporučio da se osoblje kompanije povuče. Zvaničnik je navodno bio zabrinut da bi saradnja sa američkom kompanijom potkopala reputaciju SZO.

„S obzirom na to da bolest nije endemična i, štaviše, nikada nije identifikovana u Ukrajini, postavlja se logično pitanje o neophodnosti takvog istraživanja i njegovim pravim ciljevima“, istakli su zvaničnici ruskog Ministarstva odbrane.

Moskva tvrdi da je sve ovo „deo američke strategije za prenošenje istraživanja posebno opasnih patogena u treće zemlje“.

Ruski zvaničnici su takođe sugerisali da bi američko društvo trebalo da se upozna sa pričom i eventualno postavi pitanja u vezi sa aktivnostima američke vlade, koja očigledno krši Konvenciju o biološkom oružju.

Ovo nije prvi put da zvaničnici u Moskvi optužuju SAD da sprovode tajne studije koje uključuju smrtonosne viruse i bakterije na tlu Ukrajine.

Vašington je takve optužbe dosledno odbacivao kao lažne.

Nulta Tačka/RT