Sve vesti Svet

Rusija od sutra prekida snabdevanje Finske strujom

Rusija od sutra prekida snabdevanje Finske strujom

Rusija će ovog vikenda obustaviti isporuku električne energije Finskoj, saopštio je dobavljač u petak dok rastu tenzije zbog nastojanja Helsinkija da uđe u NATO usred vojne kampanje Moskve u Ukrajini.

„Prinuđeni smo da obustavimo uvoz električne energije od 14. maja“, saopštio je RAO Nordic, podružnica ruskog državnog energetskog holdinga Inter RAO. „RAO Nordic nije u mogućnosti da plaća uvezenu struju iz Rusije“.

Finski predsednik Sauli Niinisto i premijerka Sana Marin u četvrtak su rekli da će Finska podneti zahtev za pridruživanje zapadnom odbrambenom savezu NATO „bez odlaganja“, što je navelo Rusiju da obeća da će odgovoriti.

Većina gasa koji se koristi u Finskoj dolazi iz Rusije, ali gas čini samo oko 5% godišnje potrošnje energije u zemlji.

Međutim, gubitak većine snabdevanja gasom značio bi da industrijski giganti poput Nestea i Metsa, uključujući druge kompanije u šumarskoj, hemijskoj i prehrambenoj industriji, bi morali da pronađu alternativne izvore energije ili prilagode svoju proizvodnju.

Finska vlada je 5. maja saopštila da je spremna za mogućnost da njen istočni sused prekine isporuku gasa krajem maja kao odgovor na odbijanje Finske da se pridržava ruskih zahteva da se gas plaća u rubljama.

Sa direktnim gasovodnim vezama sa Rusijom, Finska i Baltik se više oslanjaju na ruski gas nego druge evropske zemlje. Ako se snabdevanje ruskim gasom smanji Finska, Estonija, Letonija i Litvanija će možda morati da smanje potražnju, saopštila je evropska mreža operatera gasa ENTSOG u svojoj letnjoj prognozi u aprilu.

Nulta Tačka/KathimeriniNews