Sve vesti Svet

Rusija poslala poslednje upozorenje Ukrajini- Ako nastavite udaramo na Kijev

Rusija poslala poslednje upozorenje Ukrajini- Ako nastavite udaramo na Kijev

Moskva se do sada suzdržavala od napada na ukrajinske donosioce odluka, ali ako Kijev nastavi s pokušajima sabotaže ili konvencionalnih napada unutar Rusije, to će se promeniti, upozorio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane.

“Videli smo pokušaje sabotaže i napada ukrajinske vojske na objekte na ruskoj teritoriji. Ako se takvi pokušaji nastave, Oružane snage Ruske Federacije će napasti centre iz kojih dolaze te odluke, uključujući Kijev – od čega smo se do sada uzdržavali”, rekao je general-major Igor Konašenkov.

Dok Konašenkov nije precizirao na koje udare ili pokušaje sabotaže misli, Rusija je u ponedeljak proglasila pojačanu uzbunu od terorizma u tri regiona na granici s Ukrajinom – Brjansku, Kursku i Belgorodu – i nekoliko pograničnih opština u regionima Krasnodar, Voronjež i Krim.

Protivvazdušna odbrana u Belgorodskoj oblasti bila je veoma aktivna tokom protekle sedmice, navode lokalni mediji. Kijev je prvo tvrdio, a potom i negirao napad dva helikoptera 1. aprila na skladište goriva južno od grada Belgoroda, koji nije rezultirao povređenima ili smrtnim slučajevima, ali je prouzrokovao veliku materijalnu štetu.

Ruske vlasti istražuju i raketni napad od 29. marta sa najmanje tri rakete Točka-U ispaljene iz Ukrajine na vojnu jedinicu u blizini Belgoroda. Međunarodno zabranjenom kasetnom municijom povređeno je osam ruskih državljana i oštećeno 21 vozilo, kao i neke zgrade.

U međuvremenu, šef ukrajinske vojne obaveštajne službe ukazao je na pojačanu uzbunu od terorizma kao dokaz da Rusija planira napade pod lažnom zastavom na svoje građane kako bi ojačala navodno slabu podršku vojnim operacijama u Ukrajini.

„Planiraju eksplozije u ruskim kućama ili raketne napade, da bi za njih okrivili [ukrajinsku vojsku] ili dobrovoljačke bataljone, kako bi naslikali emotivnu sliku ‘ukrajinskih nacionalističkih zločina’,” general-major Kiril Budanov, šef obaveštajne službe saopštio je u utorak novinarima iz Uprave ukrajinskog ministarstva odbrane. “Sve kako bi se emocionalno izmanipulisalo Rusima i još više ih postavilo protiv Ukrajinaca.”

Moskva je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspjeha Kijeva da implementira uslove sporazuma iz Minska i okonča sukob sa otcijepljenim regijama Donjeck i Lugansk. Rusija je na kraju priznala dvije nezavisne države, nakon čega su zatražile vojnu pomoć.

NultaTačka/RT