Sve vesti Svet

Rusija prekida isporuke gasa Nemačkoj i Danskoj kompaniji

Rusija prekida isporuke gasa Nemačkoj i Danskoj kompaniji

Ruski “Gasprom” od 1. juna obustavlja isporuke gasa za nemački “Šel enerdži Jurop” i danski Orsted, navodi se u saopštenju ruskog energetskog giganta.

– Danska kompanija “Orsted” je obavestila “Gasprom” da ne namerava da plaća isporučeni gas u rubljama… “Šel enerdži Jurop” takođe ne namerava da vrši plaćanja po ugovoru o isporuci gasa Nemačkoj u rubljama – piše u saopštenju.

Napominje se da “Gasprom” nije primio uplatu od evropskih partnera za isporuku “plavog goriva” u aprilu, što je bio razlog za obustavu isporuke gasa. “Orsted” je zauzvrat precizirao da će do gašenja doći u 6 sati ujutro po lokalnom vremenu.

Ranije je Gasprom već prekinuo snabdevanje zbog neplaćanja po novoj šemi holandskoj kompaniji “GasTera”.

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je 23. marta prebacivanje plaćanja za isporuku prirodnog gasa zemljama EU i drugim državama koje su uvele restriktivne mere protiv Rusije u rublje kako bi se odustalo od korišćenja dolara i evra u obračunima.

Tada je Putin potpisao odgovarajući ukaz i upozorio da ako “neprijateljske” zemlje ne budu plaćale u ruskoj valuti od 1. aprila, onda će Moskva smatrati da je to neispunjenje gasnih ugovora.

Prema novoj šemi, “Gasprombank” će otvoriti posebne račune za strane kupce.

DR RAČIĆ U BUNKERU OTKRIVA ŠTA ČEKA NAS A ŠTA ČEKA SVETSKE ZLIKOVCE

Nulta Tačka/Novosti