Sve vesti Svet

Rusija prestaje da finansira SZO?

Rusija prestaje da finansira SZO?

Zamenik predsednika Odbora za zdravstvo Državne dume Sergej Leonov smatra da Rusija može da suspenduje članstvo u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) ili da prestane da plaća članarinu, jer ovaj novac može da se koristi za potrebe zemlje.

Frakcija Pravedna Rusija – Za istinu, izradila je nacrt rezolucije Državne dume o suspenziji članstva Rusije u SZO za vreme parlamentarne istrage o radu američkih bioloških laboratorija u Ukrajini, sa kojima je ova organizacija verovatno sarađivala.

„Za sada nema potrebe da se suspenduje članstvo u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. Ova organizacija je ipak nastala kao nepolitička organizacija. Ali, smatram da je neophodno prestati da Rusija finansira ovu organizaciju, odnosno da više ne prebacujemo novac za potrebe SZO. Druga opcija je da doprinose treba plaćati čisto simbolično u rubljama“, rekao je Leonov za RIA Novosti.

Poslanik je istakao da Rusija troši prilično velike sume iz svog budžeta na doprinose.

„Mislim da imamo gde da potrošimo ovaj novac, s obzirom na trenutnu situaciju“, dodao je on.

„Nije sasvim jasno kakvu nam korist donosi ova organizacija. Samo jedan primer je da SZO do sada nije preduzela nikakve korake da registruje naše vakcine i da se one slobodno prodaju u evropskim i drugim zemljama, ili tamo gde je potrebna preporuka SZO“, smatra Leonov.

Nulta Tačka/SrbinInfo