Sve vesti Svet

RUSIJA PRETI POTPUNOM ZABRANOM PRISTUPA YOU TUBE-u NAKON BRISANJA VELIKIH KANALA

Nakon što je YouTube izbrisao dva ogromna informativna kanala na nemačkom jeziku kojima upravlja RT(Russia Today), Rusija je zapretila potpunom zabranom platforme.

Polemika je počela juče kada je video veb lokacija u vlasništvu Google-a uklonila RT DE kanal i drugi kanal pod nazivom DFP, koji su prikupili ukupno stotine miliona pregleda.

Zaista, RT DE je bio među pet najboljih kanala na nemačkom jeziku u YouTube-ovoj kategoriji Vesti i politika, sa 600.000 pretplatnika.

Kanali su izbrisani nakon što je glavna platforma dobila opomene zbog „medicinskih dezinformacija“ u vezi sa COVID-19 koje se pojavljuju u četiri video zapisa, a jedan od video zapisa sadrži intervju sa nemačkim epidemiologom Fridrihom Pernerom.

DONOSIMO VAM 30 ČINJENICA U PISANOM, VIDEO I FOTO FORMATU KOJE ĆE I NAJVEĆEG PROVAXERA NATERATI NA RAZMIŠLJANJE! SVE ŠTO SE KRIJE IZA COVID-a STOJI IZA OVOG NASLOVA!

Uprkos činjenici da su opomene trebalo da isteknu u utorak, umesto da prava na prenos uživo budu vraćena na kanal, on je u potpunosti izbrisan.

„Pregledali smo vaš sadržaj i otkrili ozbiljna ili ponavljana kršenja naših smernica zajednice. Zbog toga smo vaš kanal uklonili sa Youtube-a “, rekla je platforma za RT.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova brzo je odgovorilo označavajući ovaj potez „činom neviđene informativne agresije“ i „očiglednom manifestacijom cenzure i potiskivanja slobode izražavanja“, istovremeno sugerišući da su nemačke vlasti bile saučesnici u odluci o uklanjanju kanala.

Međutim, ovo je bilo više od strogog ukora, a Rusija je direktno zapretila da će u potpunosti zabraniti YouTube u zemlji.

Državni regulator za medije tvrdi da se „za takve radnje internet resurs može označiti kao kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda“.

„U slučaju da se vlasnik platforme ne pridržava upozorenja, zakonodavstvo nam dozvoljava da preduzmemo mere uključujući potpuno ili delimično blokiranje pristupa platformi“, naveo je Roskomnadzor.

Ruske vlasti takođe prete da će preduzeti recipročne mere protiv nemačkih medija sa sedištem u Rusiji, koje optužuju da je „više puta pokazano da su se mešali u unutrašnje stvari naše zemlje“.

Glavna urednica RT-a, Margarita Simonyan, tvrdi da uklanjanje kanala predstavlja “objavu medijskog rata protiv Rusije od strane Nemačke”.

Ako bi Rusija zaista blokirala YouTube, ovo bi bio možda prvi primer gde se odgovara na cenzuru, a potez bi zapravo naneo ogromnu štetu gigantu iz Silicijumske doline.

Nulta Tačka/InfoWars