Sve vesti Svet

Rusija se sprema da u petak smanji isporuke gasa Finskoj

Rusija se sprema da u petak smanji isporuke gasa Finskoj

Nekoliko sati nakon što je Moskva upozorila da će biti odmazde za najavu Helsinkija da aplicira za članstvo u NATO-u, finski mediji javljaju da je Kremlj zapretio da će toj zemlji isključiti ruski gas do petka. Pozivajući se na neimenovane izvore, finski Iltalehti preneo je rusko upozorenje političarima, koji su se uzdržali od konkretnih komentara.

Pre ovog upozorenja, lokalni mediji su zabeležili očekivanja da će Finskoj biti isključen ruski gas posle 23. maja, kada dospeva obnova ugovora sa Gaspromom, a zemlja odbija da plati gas u rubljama. Krajem aprila, Rusija je prekinula isporuku gasa Poljskoj i Bugarskoj zbog odbijanja novog načina plaćanja u rubljama.

Obraćajući se Iltalehtiju u četvrtak, finski ministar odbrane Anti Kaikonen rekao je da ne može da potvrdi da je upozorenje dato.

Predsedavajući parlamentarne grupe Ville Tavio rekao je za Iltalehti da su radne grupe obaveštene o „različitim scenarijima odmazde Rusije“, napominjući da su pripreme već obavljene.

Između 60% i 70% finskog prirodnog gasa dolazi iz Rusije, iako su glavni izvori energije u zemlji nafta, biomasa i nuklearna energija, pri čemu prirodni gas predstavlja samo 5% ukupne potrošnje. Prema finskoj vladi, obnovljiva energija je premašila fosilna goriva i treset u ukupnoj potrošnji energije 2020. godine, ostavljajući zemlju manje zavisnom od ruskih izvora energije.

Finska je u četvrtak saopštila da namerava da podnese zahtev za brzo članstvo u NATO-u zbog ruske intervencije u Ukrajini. Očekuje se da će Švedska to saopštiti u narednim danima, navodi Asošijeted pres.

„Finska mora bez odlaganja podneti zahtev za članstvo u NATO-u“, rekli su predsednik Sauli Niinisto i premijerka Sana Marin. „Nadamo se da će nacionalni koraci koji su još uvek potrebni za donošenje ove odluke biti preduzeti brzo u narednih nekoliko dana”.

Rusija je takođe zapretila „vojno-tehničkom“ odmazdom protiv Finske ako uđe u NATO.

„Rusija će biti prinuđena da preduzme uzvratne korake, kako vojno-tehničke tako i druge prirode, kako bi zaustavila pretnje njenoj nacionalnoj bezbednosti koje se javljaju u vezi sa tim“, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Nulta Tačka/ZeroHedge