Sve vesti Tehnologija

RUSIJA USKORO uzvraća zapadu sa velikim sajber napadima! U Americi se spremaju za HAOS!

RUSIJA USKORO uzvraća zapadu sa velikim sajber napadima! U Americi se spremaju za HAOS!

U julu 2021. u Evropi je održana simulacija sajber-napada pod nazivom Cyber ​​Polygon. Pod pokroviteljstvom Svetskog ekonomskog foruma, uključivao je generalnog direktora Sperbanke, zamenika guvernera Banke Rusije i premijera Ruske Federacije. Sada se čini da stvarni sajber napad dobija na snazi.

Iako se Sjedinjene Države spremaju za povratne ruske sajber napade, stručnjaci iz ove oblasti kažu da Kremlj verovatno još uvek vaga da li je destruktivna akcija u sajber prostoru vredna uzvraćanja.

Rusija je pokazala sajber suzdržanost, barem u ovom trenutku, čak i dok Zapad uvodi sankcije koje su brzo napale njenu ekonomiju ciljajući na vladine lidere i oligarhe.

NAJNOVIJI VIDEO MARIO ZNA KOJI POKRIVA BAŠ OVU TEMU! KOLIKO JE SVE OPASNO? DA LI STE SPREMNI?

“Pitanje nije ‘može li Rusija izvršiti sajber napade na Evropu ili Sjedinjene Države’,” rekla je Melissa Griffith, viši programski saradnik u programu za nauku i tehnologiju inovacija u Wilson centru.

“Pitanje je ‘od čega bi Rusija mogla da profitira i kakvi su rizici izvođenja sajber napada na Sjedinjene Države i Evropu.’ ”

Griffith je dodala da je namerno osakaćivanje kritične infrastrukture SAD putem sajber napada “rizično i nerazumno” jer se SAD spremaju da preduzmu kontramere protiv Rusije, poput uvođenja daljih ekonomskih sankcija.

SAD i Zapadna Evropa preduzele su mere bez presedana protiv Rusije, odsecajući zemlji od otprilike 600 milijardi dolara rezervi koje drži Centralna banka Rusije, prekidajući pristup Rusiji američkom dolaru i zabranjujući državnim bankama da koriste SWIFT, sistem za razmenu poruka kojeg koriste banke za obavljanje međunarodnih transakcija.

Američki zakonodavci i zvaničnici NATO-a takođe su istakli mogućnost da bi destruktivni sajber napadi na infrastrukturu ili vojsku mogli pokrenuti član 5 NATO-a, koji kaže da će čin rata protiv bilo koje članice izazvati odgovor punog saveza.

Michael Daniel, izvršni direktor Cyber ​​Threat Alliancea i bivši službenik za kibernetičku sigurnost za vreme Obamine administracije, rekao je da će Rusija “definitivno biti oprezna u daljim potezima”.

Ali to nije ublažilo strahove SAD od ruske agresije u sajber prostoru.

Senator Mark Warner (D-Va.), predsedavajući obaveštajnog odbora Senata, rekao je u ponedeljak tokom događaja uživo u Washington Post- u da očekuje da će Rusi koristiti sajber-napade nakon iscrpljujućih sankcija koje su uvele SAD i Evropska unija koje su uzrokovale da vrednost rublje padne.

“Mislim da ćemo to verovatno videti u narednim danima i nedeljama dok Putin bude pokušavao da se obračuna sa sakaćenim nivoom sankcija koje smo mu uveli.” Warner je rekao.

A prošle nedelje, Agencija za kibernetičku sigurnost i infrastrukturnu sigurnost (CISA) ažurirala je svoje smernice „Shields Up“ za organizacije, pozivajući kompanije da ostanu „fokusirane” nakon sajber napada zbog kojih je nekoliko web stranica ukrajinske vlade pogašeno.

KAKAV OBRT! UN zabranio RAT i INVAZIJU kao opis za situaciju u Ukrajini

“Iako u ovom trenutku nema konkretnih ili verodostojnih sajber pretnji uperenih ka SAD-u, vojna operacija Rusije u Ukrajini, koja uključuje sajber napade na ukrajinsku vladu i organizacije kritične infrastrukture, može uticati na organizacije unutar i izvan regiona, posebno u nakon sankcija koje su uvele Sjedinjene Države i njihovi saveznici”, navodi se u smernicama CISA-e.

„Svaka organizacija — velika i mala — mora biti spremna da odgovori na ometajuće sajber aktivnosti“, dodaje se.

Stručnjaci za sajber bezbednost rekli su za The Hill da je američka industrija nafte i gasa posebno osetljiva na sajber napade jer nije ulagala dovoljno u sajber sigurnost.

Eksperti su takođe rekli da je teško predvideti tačno kako Rusi planiraju da koriste svoje sajber oružje protiv Zapada.

„Mislim da mnogi od nas u industriji očekuju da će neki oblik odmazde doći kroz sajber prostor jer je to oblast u kojoj Rusi imaju mnogo mogućnosti i u kojoj Zapad ima mnogo ranjivosti“, rekao je Daniel.

Ranjivosti o kojima je reč je da su SAD i Zapadna Evropa digitalno zavisna društva, što čini opstanak bez interneta gotovo nemogućim.

„Sve se u nekom obliku oslanja na digitalne mogućnosti, a to znači da postoji mnogo različitih puteva za stvaranje poremećaja… za Zapad“, rekao je Daniel.

NultaTačka/Technocracy