Sve vesti Svet

RUSIJU JE NEMOGUĆE IZOLOVATI: “Sankijama Rusija SAMO PROFITIRA” izjavio je PUTIN!

RUSIJU JE NEMOGUĆE IZOLOVATI: "Sankijama Rusija SAMO PROFITIRA" izjavio je PUTIN!

I vrabci na grani znaju za Svetski Ekonomski Forum. No, da li ste znali da postoji  Istočni Ekonomski Forum?

Istočni Ekonomski Forum osnovan je 2015. godine od strane Ruske Federacije, sa sedištem u Vladivostoku. Ovogodišnja tema foruma je “Na putu ka multipolarnom svetu”, gde se pretežno govorilo o sukobu u Ukrajini i njegovim posledicama na buduću sliku sveta.

S obzirom da znamo šta propagira i kakvi su stavovi Svetskog Ekonomskog Foruma, hajde da vidimo kakvi su stavovi iznešeni na Istočnom Ekonomskom Forumu;

Jedna posebna stvar koju je ruski predsednik Putin rekao u svom govoru pred Istočnim Ekonomskim Forumom u Vladivostoku je da njegova zemlja „ništa nije izgubila“ pokretanjem „specijalne operacije“ u susednoj Ukrajini:

Ništa nismo izgubili i nećemo ništa izgubiti“, rekao je Putin. „Po onome što smo dobili, mogu reći da je glavni dobitak jačanje našeg suvereniteta.

Provokacije i poziv na haos!? Kordinatorka UN-a: Srbija ne sme dozvoliti da zabrani “Prajd”

Putin je, međutim, priznao da je odluka Moskve da pošalje trupe u Ukrajinu stvorila „izvesnu polarizaciju, kako u svetu tako i unutar zemlje“.

Ruski predsednik Vladimir Putin razbuktao je tekuću „sankcionu groznicu“ na Zapadu u širokom govoru pred Istočnim Ekonomskim Forumom u Vladivostoku, na dalekom istoku zemlje, gde je, kao što smo ranije opisali, Kineska delegacija bila najveća.

Najviši kineski zakonodavac Li Dzanšu bio je prisutan kada je ruski lider naglasio, „ma koliko neko želeo da izoluje Rusiju, to je nemoguće učiniti“.

Umesto toga, on je rekao da povratne posledice sankcija koje predvode EU i SAD i pokušaji odvajanja od ruskih fosilnih goriva uništavaju živote na Zapadu. „Sada vidimo kako se proizvodnja i radna mesta u Evropi zatvaraju jedan za drugim“, rekao je Putin.

Njegova tema, kao i u brojnim prethodnim velikim govorima, bila je nesposobnost zapadnih elita da prepoznaju neizbežan prelazak sa unipolarnog na multipolarni svet – inače naziv ovogodišnjeg foruma glasi „Na putu ka multipolarnom svetu“, ili daleko od „svetskog poretka koji koristi samo njima ( zapadnom svetu ), primoravajući sve druge da žive po pravilima koja su sami izmislili, koja pritom sami ne poštuju i stalno menjaju u zavisnosti od situacije“, rekao je Putin prema prevodu državnih medija.

To što oni „ne bi, ili čak ne mogu da priznaju objektivne činjenice“ o globalnim promenama, otkriva njihovu „sve veću odvojenost“ od običnih ljudi za koje tvrde da ih predstavljaju. Pa ipak, sada bi Evropska populacija mogla da se „smrzne“ dok im lideri koji kratkovido žele da emocionalno reaguju na invaziju Ukrajine uskraćuju ključnu Rusku energiju:

„Epidemiju [korona virusa] zamenili su drugi globalni izazovi koji prete celom svetu“, rekao je Putin na Istočnom Ekonomskom Forumu u Ruskom pacifičkom lučkom gradu Vladivostoku.

„Mislim na groznicu sankcija Zapada“, rekao je on, kritikujući „očigledne i agresivne“ pokušaje da se „potčine“ zemlje koje Rusiji nisu uvele ekonomska ograničenja.

Dok Tedros uživa u luksuzu u njegovoj rodnoj Etiopiji desio se MASAKR

Gas kao oružje besmislica

Putin je odbacio kao besmislicu široko rasprostranjene tvrdnje da Rusija koristi gas kao energetsko oružje, rekavši da kada im predaju neophodne delove za bezbedno i pravilno funkcionisanje gasovoda kojima upravlja Gasprom, oni će pustiti gas u protok.

„Dajte nam turbine i mi ćemo sutra uključiti Severni tok, ali oni nam neće dati ništa“, rekao je Putin prisutnima, osvrćući se dalje na najnovije globalne naslove o ograničenju cena Ruske nafte i gasa koje je pripremila EU, nazivajući predlog “još jednom glupošću“. On je sugerisao da je dilema jednostavna:

“Postoje ugovorne obaveze i ako ima bilo kakvih političkih odluka koje su im u suprotnosti, onda ih jednostavno nećemo ispuniti. Nećemo isporučivati ništa ako je to u suprotnosti sa našim ekonomskim interesima, u ovom slučaju. Nećemo isporučivati gas, ulje, ugalj”.

Deo gore navedenih objektivnih činjenica koje zapadni lideri odbijaju da priznaju jeste da nacije koje uvoze Rusku energiju nisu u poziciji da deluju svojevoljno. Putin je rekao da je i dalje „uveren da ništa nismo izgubili i da nećemo ništa izgubiti [nakon invazije na Ukrajinu]. Naš glavni dobitak je jačanje suvereniteta“.

“Neka se opamete“, naglasio je Putin.

Ipak „vlasti Evropske Unije uskraćuju evropskim preduzećima pristup sirovinama, energiji i tržištima“. I tako će pad životnog standarda i rastuća inflacija koju sada doživljavaju Evropljani – posebno u zimskim mesecima – biti žrtvovani Američkim interesima.

Zanimljivo je da se on osvrnuo na status gasovoda Severni tok 2 Rusija-Nemačka koji je zaustavljen pre nego što je uopšte pušten u rad posle ukrajinske krize, rekavši da Moskva ostaje „spremna“ da počne da pumpa gas kroz NS2 ako druga strana bude voljna za to:

“Ne gradimo ništa bez razloga. Dobili smo i usavršili neophodnu tehnologiju. Uključićemo Severni tok 2 ako bude potrebno”, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, Severni tok 1 je trenutno praktično zatvoren, a Zapad tvrdi da Moskva gasovod koristi kao energetsko oružje. “Gluposti. Mi snabdevamo onoliko koliko je potrebno našim partnerima – ispunjavamo šta god unesu u aplikaciju”, dodao je Putin.

Priznajući prisustvo velike kineske delegacije i prisustvo trećeg najvišeg zvaničnika Kineske vlade na forumu, Putin je rekao „Nadam se da ću uskoro videti Si Đinpinga u Uzbekistanu“.

Ruski energetski gigant Gasprom ranije ove nedelje objavio je prilično provokativan video koji je usmeren na Evropu i šta može da očekuje od predstojeće zime

NultaTačka