Sve vesti Svet

Ruska državna televizija: Vreme je da Rusija stacionira svoje trupe bliže Americi, ruske snage idu u Nikaragvu

Ruska državna televizija: Vreme je da Rusija stacionira svoje trupe bliže Americi, ruske snage idu u Nikaragvu

Ruska državna televizija pozvala je na stacioniranje ruskog oružja i trupa “bliže” Sjedinjenim Državama.

Vladimir Putin je 24. februara pokrenuo specijalnu vojnu operaciju, što je izazvalo brzu reakciju zapadne međunarodne zajednice. SAD i njihovi NATO saveznici uveli su oštre finansijske sankcije protiv ruske ekonomije i moskovske elite i poslali milijarde dolara vojne i humanitarne pomoći kijevskom režimu.

Državna televizija Rusija-1 poručila je da Moskva treba da premesti vojne snage blizu SAD, pozivajući se na naređenje predsednika Nikaragve Danijela Ortege kojim se daje dozvola da ruske snage ostanu u njegovoj zemlji i dozvoli ulazak ruskih vojnih snaga i opreme u drugoj polovini 2022. Centralnoamerička zemlja se nalazi oko 3.000 kilometara južno od SAD.

Ruska televizijska voditeljka Olga Skabejeva tvrdi da je “najneprijatnija trešnja na vrhu demokratske torte za Sjedinjene Države” to što je Ortega “dao dozvolu da ruske trupe, brodovi i avioni uđu u Nikaragvu”. Moskovske snage će se navodno nalaziti u centralnoameričkoj zemlji i u drugoj polovini 2022. u humanitarne svrhe.

– Šta ste hteli? Ako američki raketni sistemi mogu skoro da stignu do Moskve sa ukrajinske teritorije, vreme je da Rusija izbaci nešto moćno bliže Americi – rekla je Skabejeva.

Ruska novinska agencija Tas izvestila je u sredu da je Ortega “potpisao naredbu o produženju dozvole za prisustvo stranih vojnih kontingenata, uključujući i ruske, prema zvaničnom vladinom glasniku”. Uprkos proceni Skabejeve, u izveštaju Tas-a se navodi da je Ortega dao dozvolu i trupama iz SAD—pored snaga iz Venecuele, Hondurasa, Gvatemale, Dominikanske Republike, Кube, Meksika i Salvadora.

Ortega je bio nepokolebljiv saveznik Rusije još od perioda kada je bio na čelu revolucije koja je zbacila diktatora Anastasija Somozu 1979. godine. Ortega je bio predsednik od 1985. do 1990. godine, pre nego što je ponovo izabran na vlast 2007. godine.

Rusija je testirala nuklearnu raketu Sarmat u severozapadnom regionu zemlje i uspešno pogodila ciljeve na poluostrvu Кamčatka, udaljenom oko 4.500 kilometara. Vladimir Putin je tada rekao da je to dugo očekivano oružje “sposobno da savlada sva savremena sredstva protivraketne odbrane“.

MARIO ZNA i IVICA BOŽIĆ- “RAK DRUŠTVA”- Pokrenuta je peticija protiv “Evro Prajda” u Beogradu

Nulta Tačka/Agencije