Sve vesti Svet

Uprkos sankcijama ruska rublja nastavlja da jača, ima najbolju dinamiku među valutama u svetu

Ruska rublja nastavlja da jača, ima najbolju dinamiku među valutama u svetu

Ruska rublja ojačala je u ponedeljak u odnosu na američki dolar na nivo 55,44 rublje za jedan dolar, prema podacima Moskovske berze.

Američkom valutom se trguje po ovom kursu prvi put od juna 2015. godine. Kurs evra takođe je pao, za 1,2 odsto na 58,15 rubalja za jedan evro.

Ruska rublja ojačala je svoju vrednost prema inostranim valutama, a pritisak na nju i dalje dolazi od viška koji se akumuliraju od izvoza, odnosno od kupaca ruskog gasa, prenosi Komersant. Ruska vlada, međutim planira da obori vrednost nacionalne valute na optimalan nivo u odnosu 70 do 80 rubalja za jedan dolar.

Optimizaciju kursa rublje najavio je potpredsednik ruske vlade Andrej Belousov. Prema njegovim rečima ovim pitanjem se bavi Centralna banka Rusije i može se očekivati brzo vraćanje rublje na optimalan kurs, prenosi Russia Today, pozivajući se na Interfax.

Ruski predsednik Vladimir Putin nedavno je naveo da kurs ruske rublje već mesecima pokazuje najbolju dinamiku među valutama u svetu, prenosi Biznis.rs. Rublja se posle početnih gubitaka već u aprilu vratila na nivo koji je imala pre rata u Ukrajini. Međutim, previše jaka rublja u odnosu na inostrane valute ne pogoduje izvozu, zbog čega je ruska vlada odlučila da obori njenu vrednost.

Nulta Tačka/B92