Sve vesti Svet

Ruski ambasador koji je napadnut u Varšavi: Sve je urađeno pod kontrolom Poljske specijalne službe

Ruski ambasador koji je napadnut u Varšavi: Sve je urađeno pod kontrolom Poljske specijalne službe

Ambasador Rusije u Varšavi Sergej Andrejev, koji je na Dan pobede napadnut i gađan crvenom bojom kada je pokušao da položi venac na Groblju sovjetskih vojnika u poljskoj prestonici, izjavio je da je priprema napada na njega mogla da se vodi uz koordinaciju sa specijalnim službama Poljske.

„Ne mogu da poverujem da je to bila neka spontana akcija. U Poljskoj su bezbednosne službe vrlo kvalifikovane. Sve se to dugo pripremalo, nije se dogodilo prosto tako. Naravno, ne mogu da poverujem i u to da je priprema obavljana bez znanja i kontrole poljskih odgovarajućih službi“, rekao je ambasador za „Prvi kanal“.

Andrejev smatra da su se poljske vlasti diskreditovale reakcijom na incident koji se desio 9. maja.

„Svi se pitaju zašto su se poljske vlasti tako diskreditovale? Dozvolivši tu sramotu, jer je diskreditacija totalna – dolazi do prebacivanja krivice između raznih resora, to je veoma teško opravdati, jer naravno, naši su poljski partneri prikazani u veoma ružnom svetlu“, rekao je diplomata za televiziju „Rusija 24“.

U ponedeljak je ambasador Rusije u Poljskoj Sergej Andrejev napadnut i poliven crvenom bojom dok je pokušavao da položi venac na groblje sovjetskih vojnika u Varšavi. Agresivno nastrojeni Poljaci i Ukrajinci, koji su se ranije okupili na groblju, blokirali su mu put uzvikujući uvrede.

S tim u vezi, portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova poručila je da su pristalice neonacizma ponovo pokazale svoje pravo lice i to „ono krvavo“, ali da se Rusija ne može zaplašiti.

NultaTačka/Sputnik