Sve vesti Svet

Ruski ambasador upozorava Zapad: Ne dolivajte ulje na vatru

Ruski ambasador upozorava Zapad: Ne dolivajte ulje na vatru

Izuzetno je važno da se ostvare ciljevi demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, jer sa teritorije te zemlje ne smeju da dolaze pretnje po Rusiju, izjavio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

„Danas je izuzetno važno da se postigne denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine kako bi se fiksirao nenuklearni status Kijeva i njegova privrženost međunarodnim sporazumima o neširenju oružja za masovno uništavanje. Treba da uradimo sve kako bi sprečili podrivanje Ugovora o neširenju nuklearnog oružja. Sa teritorije Ukrajine ne sme biti pretnji po Rusiju“ , rekao je Antonov tokom onlajn konferencije analitičkog centra „Šilerov institut“, posvećene temi stvaranja nove bezbednosne arhitekture i razvoja za sve države.

Ruski ambasador je istakao da zapadne zemlje treba da prestanu da pumpaju ukrajinske vlasti oružjem.

„Izuzetno je važno da zapadne zemlje prestanu da dolivaju ulje na vatru, pumpajući oružjem kijevski režim“, naglasio je Antonov.
On je istakao da postoji „očigledna potreba“ za tim da SAD i njihovi saveznici pozovu Ukrajinu da poštuje međunarodno humanitarno pravo.

„Nikada nećemo tolerisati ubistva civila, kao ni ubistva i mučenja zarobljenih ruskih vojnika“, poručio je Antonov.

Istovremeno je pozvao da se prestane sa širenjem lažnih vesti o akcijama ruske vojske u Ukrajini koje diskredituju njihovu veliku misiju, a kao primer je naveo situaciju u Buči.

Ukrajinska provokacija u Buči

Ranije su ukrajinske vlasti i mediji objavili video snimak koji je navodno snimljen u gradu Buča u Kijevskoj oblasti, gde na putu leže tela poginulih. Korisnici interneta primetili su da „leševi“ navodno mrdaju rukama i sklanjaju se kako ne bi pali pod točkove vojnih vozila. Takođe se u retrovizoru jednog vozila može videti kako jedan od „poginulih“ ustaje čim je automobil prošao pored njega.
Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je optužbe kijevskog režima o navodnom ubistvu civila u naselju Buča u Kijevskoj oblasti, nazvavši fotografije i video-snimke iz Buče još jednim izrežiranim događajem kijevskog režima za zapadne medije.

U utorak je stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja, izložio na sednici Saveta bezbednosti UN dokaze o tome da su optužbe na račun Rusije zbog dešavanja u Buči – lažne.

Spoljna obaveštajna služba Ruske Federacije okarakterisala je dešavanja u Buči ciničnom provokativnom akcijom i sugerisala da možda šef britanske obaveštajne službe Ričard Mur stoji iza čitave organizacije događaja u Buči.

Nulta Tačka/Sputnik