Sve vesti Svet

Ruski društveni centar napadnut u Kanadi (VIDEO)

Ruski društveni centar napadnut u Kanadi
Pisao Elena Vuk

Vandali su bacili plavu i žutu boju, boje ukrajinske zastave, na vrata Ruskog društvenog centra, primoravši zgradu da bude ograđena dok su ulagani napori da se popravi šteta. Policija Vankuvera je nakon očiglednog vandalskog čina, pokrenula istragu.

Policijska uprava Vankuvera saopštila je u subotu da je poslala istražitelje u društveni centar u blizini ulice Arbutus i Vest 4th  nakon što je primila izveštaje da je zgrada narušena plavom i žutom bojom.

Slike sa lica mesta pokazuju da je farba poprskana po vratima i trotoaru, kao i na nekim od plakata ispred ulaza u zgradu.

Uz vandalizam nije bilo vidljivih pisanih poruka, ali je izbor boja gotovo sigurno aluzija na ukrajinsku zastavu.

Nataša Lozovski-Berns je potpredsednica Ruskog društvenog centra u Vankuveru. Ona je rekla za CTV News da centar postoji od 1956. godine, kada su ga osnovali ruski imigranti koji su u Vankuver došli preko Kine.

Danas organizacija nudi časove ruskog jezika, istorije i kulture.

Centar nema nikakve veze sa ruskom vladom, rekla je Lozovski-Berns, dodajući da su 80 odsto njegovih članova zapravo Ukrajinci.

“Tamo imaju baku i dedu, imaju druge bliske rođake“, rekla je ona.

Svi oni pate. Porodice ovde su u emocionalnom preokretu, a kad su došli do centra i videli kako je ovo urađeno, to je za njih bilo veoma emotivno i  uznemirujuće.

„Zaista je žalosno jer su ciljali na pogrešne ljude“, rekla je ona.

U suštini, ciljali su sami sebe bacajući farbu na našu zgradu.

Proukrajinske demonstracije privukle su velike mase u gradovima širom Britanske Kolumbije i širom zemlje.

Ipak, Ruski društveni centar u Vankuveru nije prva zgrada povezana sa Rusijom koja je narušena.

U sredu je crvena farba poprskana po vratima pravoslavne crkve Svete Sofije u Viktoriji. Crkva je kanadska parohija Ruske pravoslavne crkve, a policija Viktorije saopštila je da istražuje incident kao mogući zločin iz mržnje.

Vankuverski vandalizam se verovatno dogodio preko noći, saopštila je policija, dodajući da niko nije uhapšen i da je istraga u toku.

Nulta Tačka/CTVNews