Sve vesti Svet

Ruski general: Amerika upozorila Poljsku strahujući od direktne konfrontacije NATO-a i Rusije

Ruski general: Amerika upozorila Poljsku strahujući od direktne konfrontacije NATO-a i Rusije

Sjedinjene Američke Države, strahujući od direktne konfrontacije Severnoatlantske alijanse i Rusije, zabranile su Poljskoj da svoje vojnike šalje u Ukrajinu, izjavio je bivši komandant Vazduhoplovno-desantnih trupa Rusije general-pukovnik Georgij Špak.

Špak je u intervjuu za „RT“ prokomentarisao vežbe na zapadu Belorusije i odgovorio na pitanje jesu li ti manevri priprema za poljsku invaziju.
„Poljaci pod nacionalnom zastavom neće krenuti ni na Belorusiju, ni na Ukrajinu. U Donbas, Lavovsku ili Ternopoljsku oblast mogu da pošalju plaćenike, dobrovoljce, volontere – kako god ih zvali, ali nikako poljske vojnike. Poljska ulazi u NATO, a jedan pucanj od strane NATO-a u pravcu Rusije označio bi početak trećeg svetskog rata. To shvataju svi i, mislim da je Varšava dobila od Vašingtona veoma jasne instrukcije: ne inicirati ništa. Amerika ne želi da strada zbog Ukrajine ili Poljske“, istakao je bivši komandant Špak.

General-pukovnik je takođe dodao da će se u slučaju početka trećeg svetskog rata, čovečanstvo suočiti sa globalnim nuklearnim sukobom, u kom „neće biti pobednika“.

„Što se tiče vežbi u Belorusiji, to su standardne vojne mere kao odgovor na manevre NATO trupa sa druge strane granice. Zapadni vojni blok sada izvodi cele serije, jednu za drugom. Aleksandar Lukašenko pokazuje da je i on spreman da reaguje u svakom trenutku“, dodao je on.

Ranije je čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio da je Poljska nastala zahvaljujući SSSR i opstala zahvaljujući Rusiji. On je upozorio da će Poljska nestati isto tako brzo kako je i nastala, ukoliko ne prestane da truje.
Krajem aprila ministar odbrane Rusije Sergej Lavrov naveo je da je Poljska jedina članica NATO-a koja želi direktan vojni sukob sa Rusijom. Takođe, šef Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin ocenio je da SAD i Poljska razrađuju planove uspostavljanja vojno-političke kontrole Varšave nad „istorijskim posedima“ u Ukrajini.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

Nulta Tačka/Sputnik