Sve vesti Svet

Ruski mediji sada pod blokadom Rumunije kao i Kazahstana

Ruski mediji sada pod blokadom Rumunije kao i Kazahstana
Pisao Elena Vuk

Rumunska vlada je preduzela niz mera kako bi blokirala sajtove novinskih agencija Sputnjika kao i televizije RT, i planiraju da do kraja dana svi rumunski operateri prestanu sa emitovanjem kanala RT, ovu vest je saopštio potparol vlade Rumunije Dan Kerbunar.

U kontekstu krize u Ukrajini predstavljam spisak sajtova od kojih je deo blokiran, a neki će uskoro biti blokirani. To su ru.md.sputniknews.com, md.sputniknews.com, ro.md.sputniknews.com, profitsmall.com, yourincome.site, citestesitu.com, rtnews.com, cloudx.ro. Procedura blokiranja je već pokrenuta. Poslednji operater koji emituje televiziju ‘Raša tudej’ večeras će je blokirati –  rekao je Kerbunaru.

Kako se vidi iz saopštenja, radi se, između ostalog, o sajtovima Sputnjika Moldavija na moldavskom, rumunskom i ruskom jeziku.

Ukrajinska vojska žrtvuje civile koristeći ih kao štit

Istovremeno, TV i internet provajder iz grada Šahtinsk u Karagandinskoj oblasti u Kazahstanu, kompanija „Remstrojservis“, saopštila je da obustavlja emitovanje ruskih federalnih kanala na svojoj mreži.

„Na svim ruskim, takozvanim ‘federalnim’ kanalima privremeno smo uključili emitovanje kanala ‘Habar 24’ (državni TV kanal Kazahstana). Molimo da imate razumevanja“, navodi se u saopštenju provajdera na Telegramu.

Kako je precizirano, takav korak je usledio zbog načina izveštavanja ruskih TV kanala o situaciji u Ukrajini.

Inače ove dve velike ruske medijske agencije su pod stalnim hakerskim napadima..

Nulta Tačka/SputnikNews